IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола и металите се понижиха*

Данните за по-слабото търсене на петрол и забавянето на индустрията в Китай понижиха цената на петрола под 80 долара

09:16 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на петрола и металите се понижиха*

Цените на петрола и неблагородните метали вървят надолу за втори пореден ден по време на днешната електронна търговия в Азия, след като икономическите данни за Китай показаха, че индустрията расте с най-бавното си темпо за последните 11 месеца.

Те допълниха вчерашните данни за спад на темповете на ръст на вноса в Китай и производителността на щатската икономика. От тях стана ясно, че вносът на суров петрол в Китай е намалял с 15% на месечна база през юли.

Китай и САЩ са двете страни с най-голямо потребление на суровини в света, като търсенето на петрол и метали от тях е сред основните двигатели на цените им.

Американският лек суров петрол с доставка през септември завърши сесията вчера с понижение от 1,23 долара, или 1,5%, до 80,25 долара за барел. Цената на медта с доставка през ноември се понижи с 1,6% до 7 295 долара за тон на Лондонската метална борса.

По време на днешната електронна търговия петролните фючърси поевтиняват с 0,6% до 79,80 долара за барел.

Решението на Федералния резерв да запази лихвените проценти в САЩ на рекордно ниските им нива за продължителен период от време и да реинвестира главниците на падежиращите ипотечни ценни книжа в дългосрочни американски облигации вчера намали спада в цената на петрола.

Поскъпването на долара срещу еврото също оказа натиск върху цените на суровините, които се търгуват в щатската валута. Доларът напредва за трети пореден ден срещу еврото днес, като към 9:15 ч българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3089 долара за евро.

Брентът с доставка през септември поевтинява с 0,5% до 79,17 долара за барел в днешната електронна търговия, след като завърши вчерашната сесия с понижение от 1,7% до 79,60 долара за барел.

Данните на Американския петролен институт показаха след края на вчерашната борсова сесия в САЩ, че запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 2,2 млн. барела до 352,7 млн. барела през миналата седмица.

* Актуализирано към 9:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още