IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Острова понижи прогнозата за растеж на Великобритания

Забавянето на световната икономика и проблемите в Европа обуславят понижаването на прогнозата за растеж

16:54 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Острова понижи прогнозата за растеж на Великобритания

Английската централна банка (АЦБ) ревизира днес прогнозата си растежа на британската икономика за следващите няколко години и обяви, че очаква инфлацията в страната да остане над желаните нива до средата на 2012 г., пише Financial Times.

Забавянето на световната икономика и проблемите в Европа обуславят понижаването на прогнозата за растеж, посочват от банката.

Прогнозата за по-високата инфлация отразява повишаването на ДДС от следващия януари, както и фактът, че при предишните си прогнози банката е подценявала мащабите на инфлацията.

„Рисковете за растежа остават значителни“, се казва в тримесечния доклад за инфлацията на Bank of England.

Управителят на банката Мервин Кинг отрече понижаването на прогнозата да е свързано с предприетите от правителството мерки за намаляване на бюджетния дефицит.

Кинг подчерта, че прогнозите са понижени слабо и че повече яснота по въпроса ще има след публикуването на точните данни, които банката ще обяви след една седмица.

При последната си прогноза през май банката обяви че очаква растеж от 1,7% през тази година и 3,4% през 2011 г., при условие че лихвените проценти и количествените улеснения (Quantitative Easing) останат непроменени.

Количествено улесняване е инструмент на паричната/лихвената политика на централните банки, при който търговските банки се "наводняват" с излишна ликвидност, за да бъдат стимулирани да предлагат "по-евтини" потребителски и бизнес заеми. Подобна политика обикновено е съчетана с много ниски лихвени нива и изкупуване на държавни облигации с цел понижаването на доходността им.

Докладът отбелязва, че по-ниската прогноза за растеж отразява „понижаването на доверието на потребителите и бизнеса, по-бързите темпове на финансова консолидация и по-бавното подобрение на кредитните условия“, но също така подчертава, че рисковете от рецесия са по-малки поради затягането на фискалната политика.

Инфлацията, от друга страна, се очаква да остане на високи нива през цялата 2011 г. и, при условие че фискалната политика остане непроменена, да спадне под 2% около средата на 2012 г.

В предишните си доклади банката очакваше инфлацията да падне под два процента до края на тази година. „Банката вярва, че инфлацията ще достигне желаните нива, след като сравнителният ефект от увеличаването на ДДС отмине след 12 месеца“.

Кинг посочва, че неочаквано високата инфлация е следствие от колапса на британската лира, повишаването на ДДС и волатилността на цените на ресурсите. „Валутната политика не може да направи много за краткосрочните инфлационни флуктуации“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още