IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се готви за война с Facebook

Поредицата придобивания на компании се прави с цел създаване на инфраструктура за социална мрежа на Google, смятат анализатори

09:22 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google се готви за война с Facebook

Чрез поредицата придобивания, инвестиции и вътрешно развитие Google се опитва да изгради мащабна инфраструктура за създаването на социална мрежа. При това такава, която да може да се бори с Facebook, се казва в анализ на Financial Times.

Докато Google се готви за големия си удар, Facebook следи действията на конкурента си и се готви за войната, която ще формира следващата фаза на развитието на интернет. Очакванията са тя да засили социалния елемент в глобалната мрежа.

„Ще станем свидетели на по-цялостен, съгласуван и мащабен натиск от страна на Google през идните месеци“, смята Оги Рей, анализатор във Forrester Research. “Той идва в момент, когато в действителност може да има сериозни рискове за Facebook”, посочва тя.

Най-явното доказателство за подготвяната война е внезапният стремеж на Google към придобивания. В петък компанията закупи Jambool – компания, управляваща виртуална система за разплащане в социалните игри – включително и за игрите, които се играят във Facebook.

Този месец Google плати и около 200 млн. долара за Slide – основен разработчик на приложения за Facebook, а малко по-рано инвестира и 100 млн. долара в Zynga, която е най-големият производител на игри за социални мрежи.

Всички тези ходове показват стратегическа промяна за Google. Предишният опит за създаване на социална мрежа – Buzz, си постави за цел да обедини в обща мрежа около 200 млн. потребители, използващи Gmail. Този проект обаче се провали, като сред причините за това бяха опасенията за защита на лични данни, липса на игри и развлекателни приложения.

Сега, вместо да се опитват да развиват тази провалена мрежа, в Google се опитват да създадат място със социални игри и приложения, около което постепенно да се формира социална мрежа.

Опитните играчи в интернет сектора смятат, че тази стратегия би трябвало да даде на Google шансове в битката с Facebook.

“Те не купуват пазарен дял, те купуват дял от мозъците на пазара“, смята Рон Конуей, бизнес ангел, давал съвети както на Google, така и на Facebook. “Те се опитват да придобият някои от големите умове в социалните мрежи“, уверен е той.

Очакванията са, че новата услуга на Google ще носи името Google Me, но на този етап никой извън компанията не знае какво точно ще представлява тя. Засега обаче сигналите са, че новият проект ще бъде доста различен от Facebook.

Явно е, че от Google са готови да инвестират много в новата си битка. Само за придобиване на компании са отделени над 500 млн. долара, а към проекта се насочват най-качествените служители на компанията.

От Facebook явно виждат това и не остават безразлични. През последните седмици социалната мрежа подобри значително начина за качване на фото албуми, както и за публикуване на новини. Така че, по всичко личи, през следващите месеци може да очакваме здрава битка за привличане на потребители. Следователно, и за привличане на рекламни бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още