IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заплашиха Турция с оръжейно ембарго

Предупреждението на Белия дом поставя под въпрос сделка за американски безпилотни самолети, с които Анкара иска да атакува кюрдските сепаратистки бунтовници

10:48 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ заплашиха Турция с оръжейно ембарго

Американският президент Барак Обама лично предупреди турския премиер Реджеп Таип Ердоган, че ако Анкара не промени позицията си спрямо Израел и Иран, шансът да получи американските оръжия, които иска да купи, е много малък, пише Financial Times.

Предупреждението на Обама към Ердоган е от особено значение за Турция, тъй като страната иска да купи американски безпилотни самолети, като снабдения с ракети Reaper, за да атакува кюрдските сепаратистки бунтовници, след като американската армия напусне Ирак в края на 2011 г.

Бойците на Кюрдската работническа партия (PKK) имат бази в отдалечените планински райони на Северен Ирак близо до границата с Турция.

„Президентът е предупредил Ердоган, че някои от действията на Турция са повдигнали въпроси в американския Конгрес за това дали САЩ може да има доверие в Турция като съюзник. Затова някои от исканията на Анкара, като например осигуряването на част от оръжието за операции срещу PKK, трудно ще бъдат приети в Конгреса“, казва висш представител на Белия дом.

Вашингтон беше силно разочарован, когато Турция гласува срещу резолюцията на ООН за санкции срещу Иран през юни. На срещата на страните от Г20 в Торонто по-късно същия месец Обама предупреди Ердоган, че турците са пропуснали шанс да се докажат като съюзници при гласуването в ООН.

„Те трябва да покажат, че приемат сериозно американските национални интереси“, коментират официални лица от Белия дом, подчертавайки, че Вашингтон следи отблизо действията на Турция и впоследствие ще даде оценка на положените усилия, от която ще зависи съдбата на оръжейните сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още