IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява собственици на луксозни коли, паркирали край морски дискотеки

На фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си, както и на техните собственици и управители, ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години

10:00 | 18.08.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
НАП проверява собственици на луксозни коли, паркирали край морски дискотеки

Данъчните проверки, които се извършват в черноморските курорти, стават ежедневни заради повсеместните нарушения и укрити обороти, които инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) установиха в последните два уикенда, съобщиха от агенцията. При тези проверки заведенията по Черноморието, подложени на открито данъчно наблюдение, регистрираха над милион и петстотин хиляди лева оборот.

Данъчните вече водят и регистър на луксозните автомобили, които всяка вечер паркират пред заведенията в курортните комплекси. Техните собственици ще бъдат проверени в софтуера на НАП за това дали имуществото им съответства на декларираните доходи, посочват от приходното ведомство.

От НАП информират, че по време на последните проверки е установено, че един от собствениците на дискотека в Слънчев бряг, който участва в управлението на 16 фирми, дължи близо 1,5 млн. лв. за данъци и осигуровки и по тази причина всеки летен сезон дискотеката се стопанисва от ново търговско дружество, собственост на същото физическо лице, за да се укриват данъци.

Изпълнителният директор на НАП вече е възложил ревизия на този човек, който ще отговаря солидарно с цялото си имущество за дълговете на фирмата. В хода на контролните действия е станало ясно, че четири от фирмите, които стопанисват развлекателни заведения на плажната ивица, дори не са регистрирани по ДДС, т.е. твърдят, че годишният им оборот е под 50 хил. лв.

При друг случай дискотека в Слънчев бряг е отчела над 94 хил. лв. приходи само за една вечер, след като проверяващите са започнали наблюдение на всеки касов апарат в заведението. А варненски нощен клуб започнал да отчита 14 пъти по-големи приходи във времето, когато е проверяван.

На фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си, както и на техните собственици и управители, ще бъдат възложени ревизии за последните пет години. Според инспекторите на НАП данните, събрани при откритото наблюдение, ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето.

Търговските обекти, които продължават да извършват нарушения и след откритото данъчно наблюдение, ще бъдат запечатвани, коментира в тази връзка шефът на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ruseborn
преди 13 години
Do Dinko1966Проверки се правят независимо какво те струват. Целта е мошениците, ок, да ги наречем безсъзнателните, да знаят че тоягата е зад задниците им. както на запад, между другото, ако не знаеш. А на Спящия бик искам да кажа че тук по аналогия значи че даже и да ни са имали такъв оборот в по-ранните години, ще плащат по ретроактивно оценяване. на шведски се казва "sk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dinko1966
преди 13 години
То и при пазара на акции, ако беше възможно да е валиден този принцип. Така едните, ако се вдигат по аналогия да си закупи човек и от другите. Не ми звучи лошо като механизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
В последно време често срещам израза "по аналогия", използван от служители на НАП. Не знам обаче доколко по аналогия могат да се правят ревизии и още повече да се облага по аналогия. Дали това е законосъобразно или просто отговаря на желанието на данъчните? Т.е. да се окаже поредния ПР балон и да търсим причината в обичайния виновник - съда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dinko1966
преди 13 години
Това като първоначална информация е много добре, но нека от НАП бъдат така добри да ни запознаят и колко ни струва всичко това. Защото, ако за тези резултати са изразходвани подобни или по-големи суми, то направо си губи смисъла и целия положителен ефект изчезва. Г-н Красимир Стефанов лично мен много би ме зарадвал, ако оповести какви са били разходите на неговите предшественици за единица събрани в хазната средства и как се справя той по същите тези показатели. Не казвам, че не трябва да има такъв контрол, какъвто се прави в момента по морето, но че това е единственият ни проблем и разковничето, надали е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още