IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети спад за SOFIX от началото на седмицата

Спадът при Албена с 4% натежа на индекса

16:17 | 19.08.10 г.
Трети спад за SOFIX от началото на седмицата

SOFIX отчете трети спад в последните четири сесии, като днес се понижи с 0,73% до 392,38 пункта.

За това допринесоха спадовете при Албена АД с 4,04% до 71 лв. за акция и при Химимпорт АД с 2,41% до 2,425 лв. за акция. И двете понижения са при оборот от по 14 хил. лв. Акциите на Софарма пък поевтиняха с 1,01% до 3,94 лв. за акция при оборот за 104 хил. лв.

Трите дружества са трите с най-голяма пазарна капитализация сред 20-те в SOFIX и натежаха на представянето му. Разбира се, при SOFIX се взема не цялата пазарна капитализация, а само тази на свободно търгуваемия обем акции (free-float), който при Албена АД е около 20%.

"След една поредна слаба борсова сесия повечето индекси приключиха с отстъпление. Трудно може да се посочат по-интересни сделки или събития. Отново голяма част от оборота бе съсредоточен в дружествата от групата на Софарма АД, като този път водещи по оборот бяха акциите на Унифарм АД. Спадът на индекса SOFIX бе основно повлиян от акциите на Албена АД, които след няколкодневното поскъпване, този път отбелязаха отсъпление от близо 4%. Активността не се очаква да се увеличи през близките дни, но това не изключва по определени позиции да станем свидетели на известни раздвижвания в една или друга посока", заяви Петко Вълков*, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД.

Лидер по оборот днес бе Унифарм АД със 145 хил. лв. и спад в цената с 1,4% до 6,31 лв. за акция, но основната част от търговията бе при цена от 6,6 лв. за акция.

Индексите BGTR30 и BG40 също се понижиха със съответно 0,44% и 0,57%.

Ръст отбеляза BGREIT с 0,59% до 40,63 пункта. Причината е в повишението с 6,45% до 33 ст. за акция на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ при оборот за 32 хил. лв.

Вижте подробни данни за търгуваните днес емисии ценни книжа.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още