IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторанти предлагат вечеря в непрогледен мрак

Концептуалните заведения за хранене карат хората да изострят сетивата си и „да не ядат“ само с очите си

16:24 | 19.08.10 г.
Ресторанти предлагат вечеря в непрогледен мрак

Жителите на Ню Йорк са известни с вечерите си много след залез слънце. Сега обаче ресторантите предлагат нещо ново на клиентите си – вечеря, не на свещи обаче, а в пълна тъмнина.

Веригата ресторанти Dans Le Noir, която освен в града на ябълката има заведения за хранене и в Париж, Лондон, Москва и Барселона, обяви плановете си да предложи на гостите на ресторантите вечеря изцяло на тъмно, като за целта наеме хора с проблеми в зрението, съобщава DNA Info.

“Това е истинско преживяване – за сетивата, социално и чист човешко“, казва проджект мениджърът на веригата Селин Жезверджиан. „Свикнали сме да използваме очите, носа и небцето си. Хората ядат с очите си“.

Dans Le Noir, което на френски означава „В черно“, наема слепи водачи, които ще помагат на гостите в нетипичната обстановка за хранене, планирайки 40% от персонала на заведенията да бъде от хора с проблеми в зрението.

Освен че си партнират с организации в помощ на слепите, от управата на веригата даряват и 10% от печалбите си благотворително за хората с увредено зрение.

„Всъщност искаме да покажем, че етичността е много важна и че различността също придава стойност“.

Ресторант за хранене на тъмно отвори врати и в руския град Екатеринбург, предава ИТАР-ТАСС. „Концептуалното“ заведение за хранене, в което клиентите ще се хранят в пълен мрак, ще накара хората са изострят сетивата си и да се насладят напълно на вкуса на храната, без да се разсейват.

Прозорците в салоните за гости са закрити с черни плътни щори, а вратите са светлонепроницаеми. На входа гостите се приканват да оставят мобилните си телефони, ключодържатели и всякакви вещи, които могат да излъчват светлина.

Предизвикателството за гостите не свършва само с настаняването им на масата. Тъй като няма да имат възможност да прочетат менюто, те ще трябва да избират между четири възможности - „червено“ меню, което съдържа само месо, „бяло“, в което има риба, „зелено“ - вегетарианско и „асорти“, което е комбинация между трите останали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още