IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Тайланд с 9,1% ръст през второто тримесечие

Страната се представя доста по-добре от очакванията, макар да преживя тежки протести срещу правителството

09:19 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Тайланд с 9,1% ръст през второто тримесечие

Икономиката на Тайланд е постигнала ръст от 9,1 на сто през второто тримесечие на годишна база. Това е доста повече от очакваните от анализаторите 7,9 на сто и показва, че въпреки политическата криза страната се представя доста силно от началото на годината, съобщава Marketwatch.

Постигнатото увеличение на брутния вътрешен продукт е доста добра новина с оглед кървавите антиправителствени протести, които страната преживя през второто тримесечие.

За първото тримесечие на годината икономиката на Тайланд нарасна с 12,6 на сто на годишна база. Това означава, че за първото полугодие на 2010 година увеличението на БВП на годишна база е с цели 10,6 на сто.

Заради силното представяне на Тайланд агенцията за икономическо планиране в страната вдигна двойно прогнозата за ръст за цялата 2010 година. Тя вече е за увеличение на БВП със 7-7,5 на сто, след като предишните очаквания бяха за икономически ръст от 3,5-4,5 на сто.

След силните данни за БВП през първата половина на годината анализаторите насочват поглед към предстоящото в сряда заседание на централната банка, която трябва да вземе решение за лихвения процент.

Към момента очакванията са той да бъде повишен с четвърт процентен пункт до 1,75 на сто, което би било второ поредно увеличение след това от миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още