IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 инвестиционни балона

Дори след множество пазарни сривове инвеститорите продължават да залагат на прегряващи икономически сектори

08:07 | 24.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
5 инвестиционни балона

Само за едно десетилетие инвеститорите преживяха унищожителните сривове на пазара на недвижими имоти и IT сектора. Може би си мислите, че сме се е научил да избягваме подобни рискове, но това почти сигурно не е така, казва професор Дидие Сорнет от Swiss Federal Institute of Technology, цитиран от CNNMoney.

Според него нисколихвените, нискодоходни инвестиции, в които в момента всички търсят финансово убежище, може да се окажат перфектни нови инвестиционни капани. „Сега е фантастично време за инвестиционни балони“, казва Сорнет. „Точно сега се очертава не един балон, а много“, допълва той.

Китайската икономика

Защо прегрява

Икономическият бум през последното десетилетие помогна на много от 1,3-те млрд. китайски граждани да се измъкнат от мизерията, което предизвика невиждан бум на потреблението и строителството. Като резултат китайският фондов пазар нарасна с близо 300% през последните 15 години.

Защо това е притеснително

Голяма част от новото строителство и потреблението се финансира чрез кредити. Миналата година китайските банки са раздали два пъти повече кредити отколкото през 2008 г. Раздадените през 2009 г. кредити се равняват на 29% от БВП на страната, докато цените на недвижимите имоти продължават да растат въпреки данните, че в Китай има около 65 млн. неизползвани жилища.

Прогноза: балон

Вече има видими пукнатини. За тази година китайските индекси са се понижили, а през юли производството се е забавило до най-ниското си ниво от 17 месеца. Китайската централна банка затяга политиката си в опит да ограничи рисковото кредитиране. Някои по-предпазливи инвеститори дори започват да заемат мечи позиции.

Щатските ДЦК

Защо са горещи

Във времена на икономическа несигурност инвеститорите търсят сигурност. Американските ДЦК може вече да не изглеждат напълно „непромокаеми“, но все още вдъхват по-голямо доверие от например гръцките облигации.

Защо може да се притесняваме

Търсенето би трябвало да свали цената им, но това не се случва. Цената на американските облигации се е повишила с 14% за 2010 г., въпреки че федералното правителство е продало 3,3 трилиона държавен дълг за последните две години. „Това е основният проблем“, казва Доу Ноланд от Federated Prudent Bear Fund. „Балоните се получават, когато няма ограничение в кредитирането, и точно това е случаят с федералното правителство сега“, посочва той.

Прогноза: няма балон

Американският държавен дълг все още представлява контролируемите 40% от БВП на страната. Икономисти предупреждават, че растежът ще се забави, когато дългът достигне 90% от БВП. Congressional Budget Office прогнозира, че това ще се случи след 9 години, при услови че Вашингтон не предприеме никакви мерки.

Акциите на компании за природен газ, извличан от шисти (shale gas)

Защо са горещи

Шистите - масивни геоложки формирования, намиращи се на голяма дълбочина, съдържат достатъчно природен газ, за да задоволят потребностите на САЩ за следващите 45 години. Акциите на компании за природния газ, извличан от шисти, като Range Resources и Southwestern Energy са, се повишили съответно със 72% и 160% през последните 5 години.

Защо да се притесняваме

Като се има предвид ниската цена на газа, тези залежи допълнително ще спомогнат за нейното понижаване.

Прогноза: балон

Опасения за околната среда подклаждат все по-осезаема съпротива срещу добива на нефт и газ от шисти. В щата Ню Йорк, където се намира едно от най-големите находища в САЩ, се обсъжда мораториум върху този вид добив.

Памук

Защо е горещ

Цените на памука почти са се удвоили през последната година. Светът използва повече памук, но произвежда по-малко. През миналата година производството в САЩ е паднало до най-ниското си ниво от 20 години, а нарастването на население кара страни като Китай и Индия да отделят по-малко земя за памук и повече за хранителни култури.

Защо да се тревожим

Очаква се през тази година производството на памук в САЩ да нарасне с 50%.

Прогноза: малък балон

През последното десетилетие памукът се е продавал за около 50 цента за паунд, а когато неотдавна цената достигна 80 цента за паунд, тя не се задържа за дълго на тези нива. „Памукът е надценен“, казва Шарън Джонсън от First Capital Group.

Злато

Защо е горещо

Цената на златото се повиши още преди рецесията, но паниката на световните пазари и опасенията за здравето на европейската и американската икономика я изстреля в стратосферата. Цената на златото се е повишила със 150% през последните 5 години, периодично поставяйки нови рекорди. В същото време инвеститорите купуват злато като обезумели. Някои се страхуват, че пакетите за стимулиране на икономиката ще доведат до висока инфлация и вярват, че за разлика от други активи златото ще запази цената си.

Защо да се притесняваме

Инфлацията не се повишава, а се понижава, като за известно време ще бъде допълнително ограничена, поради забавянето на икономиката.

Прогноза: голям балон

Цената на златото вече започна да пада. Тя се е понижила с 6% през юли. Някои икономисти се опасяват от дефлация. Ако това се случи, цената на златото ще се срине.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
Цената на златото едва ли ще падне . дори и да има някаква краткосрочна корекция дългосрочният тренд е силно нагоре . балон може и да има , но в бъдеще когато цената стигне далеч по -големи цифри .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още