IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании поглеждат на запад – към Източна Европа

Китайският бизнес гледа на Източна Европа като на трамплин, преди да стъпи на пазарите на Запад

20:11 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайски компании поглеждат на запад – към Източна Европа

Договорът на ZTE на стойност 200 млн. евро за изграждането на мобилната мрежа на унгарското подразделение на Telenor е най-новата от редица китайски сделки в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), пише FT.

Сделката, обявена в понеделник, е пример за нарастващото влияние на китайския бизнес в региона, на който някои компании гледат като на изпитателно поле или трамплин за стъпване на пазара в Западна Европа.

Наред с продажбата на електроника китайските компании строят мостове в Полша, финансират електроцентрали в Сърбия и произвеждат автомобили в България, пише изданието. Само с Унгария Китай отчете търговски обмен от 6,2 млрд. долара през 2009 г.

И въпреки че на практика не е част от новите пазари на Европа, Гърция също очаква постъпления от милиарди евро от корабостроене и договори в строителството.

По-голямата част от тази дейност обаче е много по-ограничена по обем и с по-ниска рентабилност от често спорните сделки на Китай в Африка и Централна Азия. Също така тя е концентрирана в няколко сектора – най-вече електроника, автомобилостроене и инфраструктура.

Въпреки това Китай се превръща все повече в първият избор в региона, тъй като засегнатите от рецесията компании в ЦИЕ търсят по-евтини изпълнители, а изпадналите във финансови затруднения правителства се стремят да пресекат низходящия тренд в капиталовите постъпления чрез привличането на свежи преки чуждестранни инвестиции.

Също така китайските компании се сблъскват със сравнително по-малко протекционизъм и препятствия в ЦИЕ в сравнение със САЩ.

Наред с това те разполагат с добри инфраструктурни връзки и квалифициран персонал, което увеличава шансовете им за развитие в региона още повече.

Положителен факт е също, че въпреки скорошното забавяне потреблението в Източна Европа се очаква в крайна сметка да се възстанови, като през следващите години тези икономики ще се повишават по-бързо в сравнение с по-развитите западни конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още