IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират „успокояване“ на цената на пшеницата на световните пазари

От Societe Generale предупреждават, че на световните пазари цените на ориза продължават да растат

11:23 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират „успокояване“ на цената на пшеницата на световните пазари

„Паниката“ напоследък на международните пазари на пшеница, предизвикана от продължителната суша в Русия и последвалата забрана до края на годината на износа на зърно от страната, скоро ще се „успокои“, тъй като на практика дефицит на зърно в световен мащаб няма. Това се казва в изготвена прогноза по въпроса на френската банка Societe Generale, цитирана от Интерфакс.

От банката смятат, че цените на хлебната пшеница в световен мащаб малко ще се понижат в сравнение със сегашното ниво в следващите седмици, в съответствие с отслабването на „паническите настроения“ на пазарите.

Вчера на стоковата борса в Чикаго фючърсите за декември за пшеницата са поевтинели с 2,1% до 263 долара за тон. Причината е съобщението преди два дни на Министерството на селското стопанство на САЩ за доброто качество на зърнената реколта от пшеница и царевица благодарение на достатъчното количество валежи.

В същото време от Societe Generale предупреждават, че на световните пазари цените на ориза продължават да растат, поради опасенията, че наводненията в Пакистан и Китай ще доведат до по-ниска реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още