IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища с най-голям спад от 16 месеца през август

Средната цена за жилище на Острова е паднала с 0,3% перз август спрямо предходния месец до 158 200 паунда, според данните на Hometrack

10:10 | 30.08.10 г.
Цените на британските жилища с най-голям спад от 16 месеца през август

Цените на жилищните имоти във Великобритания са отбелязали през август най-големия си спад от 16 месеца, сочат данни на базираната в Лондон компания за проучвания в сектора на имотите Hometrack Ltd., цитирани от Bloomberg.

Средната цена за жилище на Острова е паднала с 0,3% спрямо предходния месец до 158 200 паунда. Това е най-голямото понижение от април 2009 г. насам. Индексът на Hometrack се базира на проучване сред 5100 брокери и оценители на имоти.

Тези данни допълват признаците, че британският жилищен пазар отслабва, а икономисти прогнозират, че данни, които предстои да бъдат оповестени утре, може да покажат, че банките са отпуснали най-малко ипотеки от повече от година миналия месец.

„Жилищният пазар е в процес на умерено преоценяване, който вероятно ще продължи през следващите шест до 12 месеца“, отбелязва Ричард Донъл, директор проучвания в Hometrack.
Също така се наблюдава „растяща слабост от страна на търсенето, слабост, която е нещо повече от просто сезонно прекъсване.”

Спрямо година по-рано цените са нараснали с 1,5%, което е най-слабото увеличение от пет месеца, отчитат от компанията.

Търсенето на жилища, измерено чрез промяната в броя нови купувачи, които са се регистрирали в агенциите за имоти, се е свило за втори пореден месец, като броят е паднал с 2,2%.

Предлагането на жилищни имоти „се подобри изразено и това намали подкрепата за цените, оказвана от недостига на имоти за продан през 2009 и в началото на 2010“, коментира Донъл.

Цените са паднали във всеки регион с изключение на Уелс, където са останали без изменение, сочат данните.

Британските банки вероятно са одобрили 46 500 ипотеки през юли, което е най-ниската стойност от 14 месеца, е медианната прогноза на 19 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Английската централна банка ще публикува данните утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още