IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Златото може да стигне 1500 долара до декември

Инвестиционният фонд на Джордж Сорос е един от най-активните купувачи на ценния метал през тази година

15:41 | 31.08.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Златото може да стигне 1500 долара до декември

Инвеститорите са закупили достатъчно количество злато през тази година, с което могат да се напълнят два пъти трезорите на Швейцарската централна банка, след като цената на метала достигна рекордните 1266,50 долара за тройунция през юни тази година, пише Bloomberg.

Златото поскъпва през последните девет години, като според някои от най-точните анализатори цената му ще продължи да расте и през следващата година, като може да премине 1500 долара за тройунция, без значение от това какво ще се случи с развитието на икономиката.

Средните прогнози на анализаторите, интервюирани от Bloomberg, сочат, че цената на златото може да стигне 1500 долара още до декември тази година, което е с 21% над сегашните ценови нива от 1 235 долара за тройунция.

Според анализаторите на Deutsche Bank, които са прогнозирали най-вярно как ще се търгува златото от началото на тази година, металът може да поскъпне до 1550 долара за тройунция през 2011 г.

Най-активно търгуваните в момента фючърси на златото са тези за доставка през декември по цена от 1500 долара за тройунция, което е с 18% над рекордните му ценови нива от 21 юни.

Според Ойген Вайнберг, анализатор в Commerzbank във Франкфурт, цената на златото ще се повиши до 1400 долара през 2011 г., независимо от състоянието на икономиката. В случай на бързо икономическо възстановяване той очаква поскъпване на метала заради по-голямото търсене на бижута, а в случай на повторен спад според него ще има повишено търсене от страна на инвеститорите, които приемат златото като по-безрисков актив.

През последните два месеца средните прогнози на анализаторите за цената на златото са се вдигнали с много по-бързи темпове, отколкото тези за останалите ценни метали, показва проучване на Bloomberg.

Борсово търгуваните фондове, които инвестират в злато, са увеличили количеството на притежавания от тях ценен метал до над 2075 тона през август, което е близо до рекордната стойност в исторически план, отбелязана в началото на юни. В рамките на тази година те са добавили близо 278 тона злато, за които са заплатили 10,4 млрд. долара по средните цени за тази година.

Общите златни резерви на борсово търгуваните фондове по този начин надминават близо два пъти тези на Швейцарската централна банка, които възлизат на 1040 тона. Количеството на притежаваното злато от борсово търгуваните фондове достигна рекордните 2078 тона на 19 юли.

Един от най-големите купувачи на злато е управляваната от Джордж Сорос инвестиционна компания Soros Fund Management. Джордж Сорос спечели 1 млрд. долара през 1992 г. чрез валутни интервенции срещу Английската централна банка. Той описа златото като "ултимативния балон" по време на срещата на Световния икономически форум в началото на тази година в Давос, Швейцария.

Според известния инвеститор и спекулант покупките на злато в началото на балона са „рационални“.

Soros Fund Management е продала през второто тримесечие над 341 хил. акции на SPDR Gold Trust, който е най-големият борсово търгуван фонд в света, който залага на злато. Компанията на Сорос обаче все още е собственик на над 5 млн. акции от фонда, които се равняват на почти 16 тона злато.

Златото е поскъпнало с 13% от началото на тази година, докато индексът MSCI World се е понижил с 8 на сто, а цените на 24-те най-използвани суровини са намалели средно с 10%. Цената му се е повишила четирикратно от началото на 2000 г. насам.

Търсенето на злато от страна на инвеститорите бе в размер на 1901 тона през 2009 г., като надмина нуждите на бижутерската индустрия от 1759 тона злато за първи път през последните три десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Когато се намесва ВИИ КАРАЛ МАРКС-сегашния УНСС почвам да се ДРАЗНЯ........!!!!........за да има БАЛОН, ТРЯБВА ДА ИМА КРЕДИТИРАНЕ- при ЗЛАТОТО ТАКОВА НЯМА......!!!!......просто за момента има сериозно търсене на ФИЗИЧЕСКО ЗЛАТО на РАЗЛИЧНИ НИВА-бижутери, инвеститори и СПЕКУЛАНТИ , като прибавим и тези ЦЪКАЩИТЕ ПО ПЛАТФОРМИТЕ-които между другото първи ще ИЗГОРЯТ- картинката е ПЪЛНА.......!!!!?????......иначе златото е хубаво нещо ако имаш хоризонт-....а за ПШЕНИЦАТА и задаващата се СТАГФЛАЦИЯ ше говорим друг път.......????......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
smart-ass
преди 13 години
Този гений явно е някой неуспял филолог или възпитаник на УНСС. Смисълът тук е, че златото е един от последните останали балони, които предстоят да се пукнат. Ралито в държавните облигации (спада на тяхната доходност) не е несъмнен балон, доколкото в САЩ се очертава продължителна стагнация от японски тип (в Япония 10 годишните облигация са с годишна доходност от 1%, тази страна има над публичен външен дълг над 200% от БВП). Пшеницата обаче си е чист балон и мисля, че вече трайно се устремява към нивата от началото на това лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Jimmy
преди 13 години
Аман от неграмотници, кой "гений" успя да преведе "the ultimate bubble" като "ултимативен балон" ха-ха-хааа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
Сорос сам го каза ..."на балона има място за всички"...сам признава че е балон....но въпросът е кой кога се качва и слиза от него. Той също е гърмял с много балони, но се хвали само с печалбата от 1 млрд. $ на острова...от която мисля че вече и спомен няма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
smart-ass
преди 13 години
Добавете август-септември 1974 и борсовия крах от октомври 1987. Искам да кажа, че исторически погледнато през последните стотина години през есенните месеци финансовите пазари много често "отлитат на юг". Повечето големи шокове стават през септември и октомври.Не, че златото не може да стигне 1500 долара/унция, но това което статията пропуска да спомене е, че Сорос както е печелил много, така е и губил стотици милиони в рамките на един ден. А най-интересното е, че вечер си е сядал в ресторанта и си е вечерял нормално, без видимо да си скубе косите.Това го пише в Robert Slater в "SOROS: The Unauthorized Biography, the Life, Times and Trading Secrets of the World's Greatest Investor", както и самият Сорос в "The Alchemy of Finance" и последната си книга "Нова парадигма за финансовите пазари ... търа, дъра, бъра".Слава богу намират се тук и там като фрии пдф-ки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
smart-ass
преди 13 години
Ако видим "септемврийския ефект" (1929, 2001, 2008) на фондовите борси, може тройунцията да слезе и на 1000 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
Златния балон не е за всички а само за тези дето са се хванали на цена не по-висока от 800 $ за унция и то ако имат куража да излязат по-навреме от пропукващият се вече балон. Да не забравят че златото се продава мнооооого по-трудно от колкото се купува и маржът му е ужасяващ (около50%). В момента няма по-не ликвидна стока от него!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
ivo0101
преди 13 години
Мразят го на дъното, обожават го на върха!Зависи на кой тайм - фрейм го гледаш. Ако го гледаш на Дейли може и да ти хареса, но като го дадеш на Месечна ще извикаш, БАЛОН ГИГАНТСКИ ПО РАЗМЕРИТЕ СИ БАЛОН. БЯГАЙТЕ ТО НЕГО!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Jason
преди 13 години
Има-няма година-две и като се "сурне" надолу ...................... пак някой ще мучат "как може правителствата да позволяват това"!!!А иначе казано : Ако нямаше жертви ... нямаше да има и хищници!!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
с много злато са се нагрухали тия юнаци, а и чичо СОРОС и той е в ИГРАТА, и всички пишат за него- що не пишеха като беше 400$ - унцията........???!!!!......а ся бият тупаните да захванат още баламурници........нищо не може да расте ДО БЕЗКРАЙ........!!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още