IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с юани оживява – оборотът вече е $50 млн. долара днeвно

Оборотът изглежда нищожен, но съвсем до скоро търговия изобщо липсваше, посочват от Deutsche Bank

07:50 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията с юани оживява – оборотът вече е $50 млн. долара днeвно

Търговията с китайска валута дълго време бе игра за аматьори на пазара в Хонконг. Причината е, че сделките с юани подлежат на сериозни регулации, а ограничените движения не позволяват реализирането на печалба. Напоследък обаче професионалистите влизат на пазара.

Само в рамките на последните седем седмици от почти нулев дневният оборот е скочил до 50 млн. долара дневно, посочват от Deutsche Bank, предава Wall Street Journal. Този оборот може и да изглежда нищожен на фона на спот пазара в Китай, където се превърта валута за 20 млрд. долара дневно, но все пак е сериозна индикация за интереса към китайския юан.

Първите междубанкови сделки са сключени в началото на юли, след като централната банка на Китай разшири възможностите за търговия на юана извън страната. Оттогава досега вече е започнало сключването на суапови и форуърдни сделки, вече има отпуснати кредити и привлечени депозити в юани.

Пазарът ще продължи да се развива, като към Хонконг ще бъдат насочени повече юани и така ще се стигне до по-голяма дълбочина на пазара, смята Йенс Шарф-Хансен, ръководител на валутната търговия в Deutsche Bank.

Един от начините за това е повече компании да започнат да се разплащат в юани. Това обаче е доста трудно на този етап заради големите рестрикции, налагани от Китай с цел предотвратяване излизането на юани от страната.

Именно тези регулации обаче разкриват и интересна възможност – пазарът в Хонконг оценява юаните по-скъпо, отколкото те се търгуват в Китай спрямо долара. Следователно за компаниите би било по-изгодно да приемат плащане в долари, а не в юани, обясняват от банката.

На този етап ползата от подобно действие остава неясна, тъй като на пазара в Хонконг няма ликвидност и курсът на юана се движи в сравнително широки граници. Независимо от това обаче пазарните участници вярват, че постепенно търговията с юани ще се раздвижи заради връзките на чужди компании с фирми от Китай и необходимостта от разплащане между тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още