IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на Botox с $600 млн. глоба заради подвеждащ маркетинг

Компанията Allergan се е съгласила със санкцията, за да бъде прекратено разследването срещу нея

09:25 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Производителите на Botox с $600 млн. глоба заради подвеждащ маркетинг

Американската компания Allergan, създател на намерилия широко разпространение в козметичната хирургия продукт Botox, се е съгласила да заплати глоба от 600 млн. долара. Това се прави с цел прекратяване на продължаващото вече години разследване на маркетинговите практики, с които се рекламира продуктът, съобщава АР.

Правосъдното министерство и компанията са достигнали до споразумение, че Allergan ще се признаят за виновни по обвинението в подвеждаща реклама. Тя е довела до използване на Botox по начини и на места, които не са били тествани предварително. Сред тях например са прилагане за лечение на главоболие и церебрална парализа при деца.

Според законодателството на САЩ приложението на лекарства в области, където не са били проведени предварителни тестове и не е дадено разрешение за използване, е забранено.

Споразумението предвижда изплащане на 375 млн. долара във връзка с обвинението, както и плащане на други 225 млн. долара заради граждански искове на различни органи на местната власт в САЩ.

Компанията се е съгласила и да започне публикуването на доклади за извършени плащания към доктори, за да стане ясно дали има конфликт на интереси. Това е свързано с обвинения, че определени медицински лица са получавали подкупи, за да прилагат Botox по нерегламентирани начини.

През миналата година Allergan имаше продажби за 4,4 млрд. долара, като около 1,3 млрд. долара се падат на Botox. Този продукт има славата на средство, с което хората могат да се борят с остаряването, тъй като чрез него се изглаждат бръчки.

Botox е създаден през 1989 година и освен в козметичната индустрия, има разрешение за прилагане при лечението на спазми във врата, проблеми с мускулатурата на очите и прекомерно изпотяване под мишниците, допълват от АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още