IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни повишения на азиатските борси за втори пореден ден

Тайландският индекс SET продължава нагоре, след като вчера стигна най-високите си нива от 1996 г. насам

11:50 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силни повишения на азиатските борси за втори пореден ден

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион запазиха позитивната си инерция от вчера и се повишиха силно за втора поредна сесия благодарение на по-добрите икономически данни от последните дни. 

Регионалният индекс MSCI Asia-Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни плюс Австралия и Нова Зеландия, стигна най-високото си ниво за последните две седмици, главно заради повишенията при автомобилните компании.

Стойността му нарасна с 1,1% до 119,29 пункта, което е най-високото й ниво от 19 август досега, пише Bloomberg. Вчера MSCI Asia-Pacific се повиши с 1,3% заради добрите данни за икономиката на Австралия и разрастването на производствения сектор на Китай.

Японският Nikkei 225 нарасна с 1,5% до 9 062,84 пункта. Акциите на Toyota, Honda и Nissan поскъпнаха въпреки разочароващите данни за продажбите на автомобили в САЩ през август.

В Хонконг Hang Seng се повиши с 1,3% до 20 868,92 пункта, тайванският Taiex напредна с 0,7%, докато в Южна Корея Kospi добави 0,6 на сто до 1 775,73 пункта. Тайландският индекс SET скочи с 0,8% до 926,64 пункта, след като вчера стигна най-високите си нива от 1996 г. насам.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,9%, воден от автомобилните и индустриалните компании. Вчера стана ясно, че продажбите на автомобили в азиатската страна са нараснали с 59% на годишна база през август, което е три пъти по-бързо темпо в сравнение с отбелязаното през юли.

Акциите на добивните компании също поскъпнаха, след като цените на металите продължиха да вървят нагоре на Лондонската метална борса и днес.

На положителна територия завърши и сесията в Австралия, където S&P/ASX 200 нарасна с 0,8% до 4 532 пункта. Търговският излишък на страната намаля до 1,9 млрд. австралийски долара през юли, след като износът се сви с 4% на месечна база. Вносът в същото време нарасна с 2 на сто, до голяма степен заради покупката на самолети с военно предназначение от Министерството на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още