IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите одиторски компании попаднаха в скандал за конфликт на интереси

PricewaterhouseCoopers обяви, че една четвърт от приходите на компанията идват от консултантска дейност

08:34 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Големите одиторски компании попаднаха в скандал за конфликт на интереси

Четирите най-големи одиторски компании в света бяха атакувани от инвеститори за това, че са продавали консултантски услуги, които може да доведат до конфликт на интереси, като разкритите след фалита на енергийния гигант Enron, пише Guardian.

Обвиненията бяха повдигнати, след като PricewaterhouseCoopers обяви, че една четвърт от приходите на компанията, възлизащи на 2,38 млрд. евро, идват от консултантска дейност.

Проблемът с одиторските компании беше констатиран за първи път след фалита на Enron, разкрил лоши практики и конфликти на интереси, довели до закриването на Arthur Andersen - една от най-големите одиторски компании в света тогава.

PwC потвърди, че 614 млн. евро от нетните приходи на компанията идват от консултантска дейност. Втората по големина в сектора компания - Deloitte, разкри миналата седмица, че 548 млн. евро от нетните й приходи, възлизащи на 2,27 млрд. евро, също са от консултантска дейност.

Групата за корпоративен надзор Pirc заяви, че консултантските услуги, предлагани на клиенти от одиторите, са проблем, който регулаторните органи не са успели да разрешат. Според Pirc одиторска компания може да не си позволи да критикува свой клиент, ако негативната оценка означава загуба на милиони евро. Според анализаторите потенциалният конфликт на интереси може да доведе до счетоводни грешки и измами.

Между 2000 и 2007 г. PwC е получила 304 млн. евро за одит на британската банка Barclays, докато през 2007 г. Deloitte е извършвала одит на Royal Bank of Scotland за 6 млн. евро - сума, която е нараснала до 38 млн. евро малко преди банката да бъде спасена от правителството през есента на 2008 г. Председателят на Deloitte Джон Конъли е преподавал счетоводство на изпълнителния директор на Royal Bank of Scotland Фред Гудуин.

Доклад от разследване на четирите големи одиторски компании PwC, Deloitte, KPMG и Ernst & Young във Великобритания ще бъде публикуван следващата седмица.

Комисарят за вътрешния пазар на ЕС Мишел Барние също посочи, че ролята на одиторските компании трябва да бъде разгледана по-внимателно.

Според председателя на Pirc Дейвид Елис одиторската и консултантската дейност пораждат конфликт на интереси. “Не сме съгласни, че одиторска компания може да бъде наета да предоставя консултантски услуги на ръководството на дадена компания и в същото време да извърши обективен одит на същата компания“, допълва той.

По думите на Прем Сика, професор по счетоводство от Essex University, регулаторните органи не са научили урока си от фалитите на Enron и Worldcom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още