IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX с трето поредно повишение, BGTR30 - на близо четиримесечен връх

Смяната на критериите за избор на участници в SOFIX е нещо хубаво за борсата, смята портфолио мениджърът Бончо Иванов

15:29 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX с трето поредно повишение, BGTR30 - на близо четиримесечен връх

Водещият индекс на борсата – SOFIX, прибави 0,3% в днешната търговска сесия до ниво от 397,74 пункта, като от началото на седмицата ръстът му е 1,6%. Това е трето поредно повишение за индекса и пето в последните шест сесии.

Равнопретегленият BGTR30 завърши над 300 пункта за пръв път от 19 май насам. Днес индексът се повиши с 0,9%, приключвайки на ниво от 300,30.

Широкият BG40 нарасна с 1,2% до 113,52 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се покачи с 0,7% до 41,12 пункта.

„През последния месец се случи нещо хубаво на тази борса - смяната на критериите за избор на участниците в SOFIX. Именно върху това трябва да акцентираме в момента, защото нито се е променил драстично оборотът на борсата, нито основните индекси са се повишили, а да не говорим за кой знае каква промяна на пазарните участници“, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Много хора неглижират този факт, но да имаш безпристрастен измерител на борсовото състояние е нещо, което е задължително за дългосрочната ни визия и естествено не е достатъчно условие. Спазването на критерия принадлежност към една група естествено пораждаше несигурния момент, поради тълкуванието за дължината на тази свързаност, но тук Комисията по индексите превъзмогна формализма“, обясни той.

„Това определено е „нова и малка основа”, но все отнякъде трябваше да се започне. Преди две седмици мои колеги ми казваха, че смяната на критериите няма да промени нищо, но как да коментираме 15-20% увеличение на Стара Планина, Доверие Обединен Холдинг и други пазарни участници. Трябва да отдадем заслуженото и на сравнително добрите отчети, които видяхме, и да приемем, че поетапното възстановяване е започнало.

Стабилността му зависи до голяма степен от макро данните отвън, които към момента, очаквано за тези месеци на годината, са колебливи, но за следващите два до четири месеца ще са определящи за това дали контрагентските икономики на България ще й позволят да се върне към стабилен растеж, а това ще е добър повод страната ни да бъде отбелязана със „зелено” знаменце през следващите години от външните инвеститори“, коментира анализаторът.

Днес борсата отчете оборот от 863 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 820 хил. лв. Търговията с компенсаторни инструменти бе за 22 хил. лв., а тази с облигации – за 19 хил. лв.

С най-голям оборот бяха акциите на Софарма АД (-1,2%) - 237 хил. лв., Софарма имоти АДСИЦ (+3,8%) - 161 хил. лв. и Каолин АД (+2,2%) – 123 хил. лв., които формираха близо две трети от оборота на пазара на акции. Още при 9 емисии търговията надхвърли 10 хил. лв., но не повече от 50 хил.

Големият пакет от 35 хил. акции на Софарма премина на цена от 3,93 лв. за брой, а търговията приключи на ниво от 3,90 лв.

При Каолин големите пакети минаха на 4,55 лв. за акция, а търговията приключи с малка сделка на 4,60 лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 65 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 36/20, като при 9 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Стара планина Холд (+4%), а с най-голям спад са книжата на Меком (-20,3%) и БТК (-10%).

В последния ден за търговия с правата на Сила холдинг бяха сключени и първите сделки с тях. Прехвърлиха се над 1,8 млн. броя (от общо 5 млн.) на минималната цена от 0,1 ст. за право.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 58% от оборота на пазара на акции.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още