IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансграничните инвестиции в имоти възстановиха пазарния си дял отпреди кризата

Над половината от сделките в Европа са трансгранични, Великобритания е най-предпочитаният пазар

16:40 | 15.09.10 г.
Трансграничните инвестиции в имоти възстановиха пазарния си дял отпреди кризата

Почти двойното нарастване на обема на сделките с бизнес имоти в света през първото полугодие на 2010 г. на годишна база е придружено от завръщане на трансграничните инвестиции в сектора на предкризисните нива, сочи проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитирано от EuropeRE.

Общите инвестиции в бизнес имоти в света за първото полугодие възлизат на 132 млрд. долара, спрямо 76 млрд. долара година по-рано.

Така след достигането на дъно с дял от 31% от общите инвестиции през първата половина на миналата година, трансграничната активност нарасна до 43% - тенденция, която се очаква са продължи през останалата част на 2010 г. Това отразява общото възстановяване на пазара заради подобрение на доверието, завръщане към глобализацията на инвестициите в бизнес имоти и търсене на стойност от страна на инвеститорите.

От компанията очакват общият обем на инвестициите за тази година да е между 275 и 300 млрд. долара, което би било значително повече от 2009 г. (209 млрд. долара), като трансграничните инвеститори ще продължат да са много активни.

Регионални тенденции

В Европа се отчитат най-високи обеми на трансграничната активност през първото полугодие (над 54% от сделките в Европа са трансгранични). Общо 31% от сделките в Азиатско-тихоокеанския регион са трансгранични.

„След прибирането на много инвеститори на местните им пазари през 2008 г. и 2009 г., през 2010 г. видяхме възстановяване на пазарните дялове на трансграничната активност. Общите обеми, макар и да се възстановяват, остават по-ниски в сравнение с 2007 г.“, коментира Ричард Блоксъм, директор „Капиталови пазари“ за Европа, Близкия Изток и Африка в компанията.

Завръщането на трансграничните инвестиции на нивата отпреди кризата се тълкува също като сигнал за повишена активност на азиатските купувачи на големите международни пазари. Очаква се движението на капитали от институционални и частни азиатски инвеститори в Малайзия, Сингапур, Хонконг и Корея да продължи да оказва силно влияние в глобален аспект.

Дестинации на трансграничните инвестиции

Великобритания е най-популярната дестинация за трансграничните инвестиции в имоти досега тази година със сделки за общо 7 млрд. долара, докато Германия измества САЩ като втори най-предпочитан пазар. САЩ е на трето място въпреки удвояването на сделките там до 4,3 млрд. долара. Япония, Австралия и Швейцария влизат в топ 10 на най-популярните пазари за чуждестранни инвеститори през полугодието, където не са били преди година.

Откъде идват трансграничните инвеститори

През първата половина на 2010 г. трансграничните инвестиции продължават да бъдат доминирани от големи и зрели институционални инвеститори от най-ликвидните източници на капитал в света – глобалните фондове (които набират капитал в много региони) са най-голямата инвеститорска група, следвани от източници от Германия, Сингапур, Холандия, Близкия изток, Великобритания, Южна Корея, Америка, Хонконг и Швеция.

Предпочитани сегменти

Въпреки че офис сегментът остава доминиращ, той формира по-малко от половината (48%) от глобалния пазар през полугодието (спрямо 53% година по-рано), докато търговските имоти, хотелите и индустриалните обекти стават по-предпочитани от инвеститорите, които търсят диверсификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още