IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската индустрия с по-слаб растеж през август

Производството на автомобилната индустрия се е свило с 5% през миналия месец след силния ръст през юли

17:18 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американската индустрия с по-слаб растеж през август

Американската индустрия нарасна за втори пореден месец през август, но с по-слаби темпове, след като автомобилните компании намалиха производството си на фона на растящата безработица.

Индексът, който следи производството на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги, нарасна с 0,2% спрямо юли, когато се повиши с 0,6% на месечна база. Фабричното производство на свой ред се повишава с 0,5%, но след като се изключат автомобилните заводи, предаде Bloomberg.

Производството на автомобилната индустрия се е свило с 5%, след като през юли нарасна силно с 9,5%. В същото време продукцията на добивните компании се повишава с 1,2% на месечна база.

Степента на използване на производствения капацитет нараства минимално до 74,7% през август спрямо 74,6 на сто за юли. Това е под средното й ниво за последните 20 години от 80%.

Други данни по-рано днес също загатнаха за охлаждане на американската икономика. Те показаха, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор в региона на Ню Йорк е намалял неочаквано до 4,1 пункта през септември от 7,1 пункта за предходния месец.

Това е знак за по-слаби темпове на растеж в производствения сектор, като стойността на показателя е най-ниската от юли 2009 г. Понижението му се дължи главно на влошените очаквания на мениджърите на компаниите от региона за състоянието на икономиката до края на тази година.

Икономистите очакваха индустриалното производство да нарасне с 0,3% на месечна база, а индексът на бизнес активността в региона на Ню Йорк да се повиши до 8,7 пункта.

Щатският долар заличи напълно загубите си срещу еврото от ранните часове на днешната валутна сесия и към 17:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2995 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още