IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай не очакват отстъпление на пазара на имоти

Делът на китайците, които очакват цените на имотите в страната да продължават да се покачват, се повишава до над 36%

14:54 | 20.09.10 г.
В Китай не очакват отстъпление на пазара на имоти

Увеличава се делът на китайците, които очакват цените на имотите в страната да продължават да се покачват, сочи проучване на Китайската централна банка, илюстриращо предизвикателствата пред политиците в овладяването на пазара на имоти в страната, пише Wall Street Journal.

Проучването сред банкови вносители, проведено през третото тримесечие и публикувано на сайта на централната банка, разкрива, че 36,6% от тях очакват цените на имотите да се повишават спрямо дял от 29,4% през предходното тримесечие, макар и по-малко от дела от 41,5% година по-рано.

Броят на хората, които посочват, че планират да купят жилище в идните три месеца, остава непроменен спрямо предходното тримесечие (15,6%), но по-малко от година по-рано (17,1%).

Предприетите по-рано тази година мерки за контрол на спекулата на пазара на имоти засега не успяват да свалят цените. Държавни данни сочат, че цените на имотите в 70 големи града в страната са останали непроменени през август спрямо юли, което е втори пореден месец без изменение, но остават с 9,3% по-високи на годишна база.

Някои данни от частния сектор всъщност сочат, че ръстът продължава. От Citigroup изчислиха, че цените на имотите в Китай са се повишили с 6% през август спрямо юли, докато обемът на сделките е нараснал с 28%.

В неделя съветникът на централната банка Ли Даокуей предупреди, че цените на имотите се превръщат в „социален проблем“, като вече нахвърлят нивото, което повечето хора са в състояние да си позволят.

Проучването на банката разкрива също, че се увеличава делът на хората, които очакват усилване на инфлацията - 46,2% от респондентите очакват по-високи цени през следващото тримесечие спрямо дял от 42,4% при предходното проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още