IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Още утре може да стартираме АЕЦ Белене при наличие на инвеститор

Вноските за изграждането на газопровода "Набуко" да бъдат признати от ЕС като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети, предложи премиерът

10:12 | 21.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Борисов: Още утре може да стартираме АЕЦ Белене при наличие на инвеститор

В момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на АЕЦ Белене, затова за страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта.

Това заяви премиерът Бойко Борисов относно строежа на втора атомна електроцентрала при срещата си в Ню Йорк с посланика на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар, съобщи правителственият пресцентър. 

По думите на Бойко Борисов АЕЦ Белене може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа.

Разговорът е проведен в рамките на едноседмичното работно посещение в града на българска правителствена делегация за участие в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие и общия дебат на 65-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Обсъдено е реализирането и на други важни за България енергийни проекти, като изграждане на газовата връзка на страната ни с Гърция, реализацията на проектите за газопрводи „Набуко” и „Южен поток” и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй.

Премиерът Бойко Борисов е представил пред посланик Морнингстар позицията на страната ни относно строителството на проекта „Набуко“, а именно – вноските, дължими от държавите от ЕС, участнички в изграждането на трасето на газопровода, да бъдат признати от ЕС като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети.

Борисов и Ричард Морнингстар са коментирали още и възможността за внос на газ от Ирак като алтернативен доставчик и перспективата за добив на шистов газ в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
До премиера н РБ ББ:Уважаеми ББ, Pyramid-ко държи ключа към /поне/ 3 млрд Евро,Събудете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още