IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония поведе фондовите пазари в Азия надолу

Настъпването на т.нар. екс-дивидент ден за голяма част от компаниите на Токийската фондова борса понижи с над 1% водещия индекс Nikkei 225

12:42 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония поведе фондовите пазари в Азия надолу

Борсовите индекси в Азия и тихоокеанския регион се понижиха от вчерашния си петмесечен връх, след като притесненията от задълбочаване на дълговата криза в Европа се подновиха, а суаповете за защита от фалит на Ирландия се повишиха до рекордно високи нива.

Цените на металите се понижиха, а инвеститорите потърсиха сигурността на щатския долар и японската йена. Поскъпването на йената доведе до разпродажби на фондовата борса в Токио, които засегнаха най-силно акциите на компаниите износителки, предаде Bloomberg.

Силният спад на водещите японски борсови индекси днес бе предизвикано и от настъпването на т. нар. екс-дивидент ден. Това е датата, на която ако бъдат закупени акции, те няма да носят на притежателя си правото да получи от компанията дивидент за текущото тримесечие.

Според анализатори именно настъпването на тази дата е главна причина за понижението на индексите в региона днес. Nikkei 225 отстъпи най-силно с 1,1% до 9 495,76 пункта, последван от главния индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng, който се понижи с 1% до 22 109,95 пункта.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite загуби 0,6% до 2 611,35 пункта, а в Южна Корея Kospi се понижи с 0,3% до 1 855,97 пункта. В Индия BSE Sensex 30 се понижи с 0,5% до 20 020 пункта, въпреки че Азиатската банка за развитие прогнозира, че индийската икономика ще ускори темповете си на ръст до 8,7% през следващата година в сравнение с очакваните за тази година 8,5 на сто.

Регионалният борсов показател MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,5% до 126,50 пункта. Спадът му е най-силният за последните близо две седмици, но въпреки това индексът се намира все още с 16,2% над най-ниската си точка за тази година, отбелязана на 25 май.

За това допринесе растящият интерес на инвеститорите към нововъзникващите икономики в Азия, които според Световната банка до 2015 година ще имат по-голям дял от световната икономика в сравнение с развитите страни на Запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още