IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговия на БФБ с акции за над 2,4 млн. лв.

Соларпро холдинг поскъпна с 15%, Биовет - с 10%, а Холдинг Пътища - с 4% в днешната търговия

15:35 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговия на БФБ с акции за над 2,4 млн. лв.

„Няколко бяха причините днес да станем свидетели на по-активна търговия и повишени обеми в резултат на прехвърлянето на пакети от акции на Индустриален холдинг България, КРЗ Одесос и други. Преструктурирането на портфейли засегна и някои по-ниско ликвидни емисии като ЦБА Асет Мениджмънт, Холдинг Нов Век и други“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Търговията все още е под влияние и на промените в SOFIX, на които отдавам увеличените обеми при Корпоративна Банка. Търговията с акциите на Биовет (+10,4%) на свой ред получи тласък от новината за промяната в акционерната структура на мажоритарния собственик Хювефарма и навлизането на много сериозен инвеститор в компанията", посочи още той.

"Не на последно място повишената активност беше провокирана и от наближаването на края на третото тримесечие, което пък засегна позиции, характерни за портфейлите на пенсионните фондове. Няма как да не обърнем внимание и на търговията с акциите на ХД Пътища (+4,1%), които засега намират подкрепа след силния спад, както и на продължаващото уверено поскъпване на книжата на Соларпро холдинг (+15,3%)“, коментира анализаторът.

„Подобно на днешното развитие на сесията очаквам и утре, но за съжаление за по-сериозно и трайно раздвижване засега не можем да говорим“, завърши той.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, прибави 0,1% в днешната сесия до ниво от 388,10 пункта, като от началото на седмицата расте с 1,1%.

Широкият BG40 се повиши с 0,7% до 113,83 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,8% до 299,72 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи с 0,1% до 40,59 пункта.

Борсата днес отчете оборот от 8,057 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 2,439 млн. лв. Търговията с облигации бе за 5,368 млн. лв., благодарение на сделките с книжа на ТЦ-ИМЕ АД и Хелт енд уелнес АДСИЦ.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Индустриален Холдинг България (-0,1%) - 412 хил. лв., Кораборемонтен завод Одесос (0%) - 387 хил. лв. и Софарма (0%) - 338 хил. лв. Още при 4 емисии търговията надвиши 100 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 78 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 27/30, като при 21 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Соларпро холдинг (+15,3%) и Биовет (+10,4%), а с най-голям спад са книжата на Гамакабел (-30,2%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 38% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още