IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ръст в цените на жилищата в Москва

В някои райони на руската столица се очаква рязък спад в предлагането на първокласни имоти в близко време, смятат специалисти

10:47 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват ръст в цените на жилищата в Москва

Пазарът на жилищни имоти в Русия бавно започва да се раздвижва след застоя през лятото, като цените се очаква да се повишат, смятат специалисти.

Въпреки че продажбите на съществуващи имоти през лятото са се понижили, пазарът е е бил значително по-силен в сравнение с началото на годината, казва Наталия Бланкова, маркетинг мениджър на компанията за имоти Пересвет-Инвест.

Сделките със стари жилища в Москва през август са отчели месечен спад от 4,9%, но все пак са били на ниво с 20% по-високо от това в края на 2009 г. Годишният им ръст пък е бил 26,4%.

Според Бланкова цените и продажбите ще се повишат значително през следващите месеци, когато се очаква да настъпи недостиг на предлагане в някои региони.

Най-голям ръст се очаква да отчетат най-търсените апартаменти с една и две спални.

„Въпреки това, като цяло, ръстът в цените за 2010 г. няма да надхвърли 8-12%, както очаквахме и по-рано тази година“, казва тя.

По думите на Васил Митко, генерален директор на агенция MIAN, основният фактор през втората половина на 2010 г. ще бъде търсенето.

Според него средните цени на апартаментите ново строителство са се повишили с 0,8% между юли и август.

Мнението за недостиг в предлагането се споделя и от Олга Гусева, маркетинг директор на компанията за управление на имоти Домостроител.

„Ние очакваме рязко понижение в предлагането в първокласния сегмент в региона на Москва поради ръста на ефективното търсене, подкрепено от подобрение в ипотечните условия и липсата на ново строителство”, казва тя, цитирана от PropertyWire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още