IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да наложи глоби на рейтинговите агенции

Финансовите министри на ЕС са обсъждали дали рейтингите по държавните дългове въобще са необходими

17:13 | 01.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕС може да наложи глоби на рейтинговите агенции

Финансовите министри и ръководителите на централните банки от Европейския съюз (ЕС) обсъждат дали рейтингите на правителствените дългове са необходими, както и евентуални глоби за рейтинговите агенции на среща в Брюксел днес, пише Bloomberg.

Поради икономическите и политически последствия от рейтингите на държавните дългове, от изключително важност е рейтингите на подобен клас активи да бъдат точни, своевременни и прозрачни, се казва в становището, което ще бъде представено от Европейската комисия на срещата.

Натискът над рейтинговите агенции се увеличи, след като рейтингът по гръцкия дълг беше понижен до ниво „junk“ (категория, която обхваща високорисковите облигации) през април, правейки приемането на спасителен план за страната още по-спешно. Moody’s Investors Service вчера понижи кредитния рейтинг на Испания до Аа1 от ААА, позовавайки се на перспективите за слаб икономически растеж и „чувствителното влошаване“ на правителствените финанси.

„Моментът, в който се обсъждат тези въпроси, е избран изцяло по политически причини“, казва Сони Капур, изпълнителен директор на Re-Define Europe. „Но в това има някакъв смисъл. Проблемът с кредитните рейтинги е, че имат свойството на самосбъдващи се пророчества.“

Министрите са готови да обсъдят глоби за рейтинговите компании, които са подвели инвеститорите с неточни рейтинги за определени активи, казва министърът на финансите на Швеция Андерс Борг, докато белгийският финансов министър подчертава, че „в тази сфера има нужда от регулации и това е очевидно“.

Обсъждани са и правила, които ще задължават рейтинговите агенции да представят мотивите, които са ги накарали да променят даден рейтинг и защо правят това точно в определен момент.

„Бяха изказани притеснения за това дали рейтингите по държавните дългове въобще са необходими, като се вземе под внимание фактът, че на пазара вече има доста голяма степен на прозрачност по отношение на правителствените финанси“, се казва в документа на комисията.

Миналата година ЕС одобри правила, изискващи от кредитните агенции да се придържат към определен етичен код и да намалят конфликта на интереси между емитентите и агенциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Жалка история. Все едно като махнат рейтингите ще се изпарят и рисковете. ***. А конфликта на интереси го създадоха самите те, като задължиха инвеститорите да се съобразяват с рейтингите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Истината боли, да я забраним със закон и да избием вестоносците с лошите новини... вече се е случвало в миналото - преди векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още