IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4,6% усвоени средства по ОП Транспорт, ако не стигнат 15% догодина – губим пари

Вероятно няма да се осъществи проектът за навигацията по р. Дунав, под въпрос е ремонтът на пътищата Враца-Ботевград и Видин-Монтана

20:02 | 01.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
4,6% усвоени средства по ОП Транспорт, ако не стигнат 15% догодина – губим пари

Към момента по оперативна програма (ОП) „Транспорт” 2007–2013 са усвоени (т.е. реално изплатени) 91 млн. евро, които представляват 4,6% от общия ресурс на програмата.

Ако до края на 2011 България не усвои поне 296 млн. евро (т.е. около 15% от ОП „Транспорт”), има опасност част от средствата по програмата да бъдат загубени или да се прехвърлят към други оперативни програми.

Това заяви на семинар за журналисти Галина Василева, директор на Дирекция „Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), която дирекция е управляващ орган на ОП „Транспорт”.

Василева припомни, че бенефициенти по тази програма са основно Агенция „Пътна инфраструктура” и Национална компания „Железопътна инфраструктура”, т.е. средствата за началото на реализацията на пътните и жп проекти трябва да бъдат осигурени от държавата.

Според представените данни се оказа, че почти никакви средства не са изплатени във връзка с пътните проекти, въпреки че по тази ос на програмата ресурсът е над 900 млн. евро.

От тези проекти най-напреднал е автомагистрала Тракия, за част от строителството на която вече са избрани изпълнители. Индикативната стойност за строителството на магистралата е 360 млн. евро.

Има висока проектна готовност за строителство на двата лота на магистрала Марица и се предвижда до края на годината да стартират търговете за изпълнители, стана ясно днес. Общата стойност на проекта е 209 млн. евро.

Тръжната процедура за пътя Кърджали-Подкова също по всяка вероятност ще стартира до края на годината, като стойността на проекта е 32 млн. евро.

Търгът за строителството на връзката на магистрала Хемус с околовръстното шосе на София по всяка вероятност ще стартира до края на следващата година.

По график върви строителството на столичното метро в участъка кв. Надежда – бул. Черни връх, като от договорените по ОП „Транспорт” 185 млн. евро вече са изплатени 70 млн. Общата стойност на проекта е 379 млн. евро.

Изграждането на интермодалния терминал в София (на стойност 33 млн. евро) се бави, тъй като се налага актуализация на проекта.

Средствата за осъществяване на проекта за подобряване на навигацията по р. Дунав в размер на 138 млн. евро по всяка вероятност няма да бъдат оползотворени, каза Василева, понеже няма никакъв напредък по проекта и той е изключително рисков.

В категорията рискови за осъществяване спадат и някои пътни проекти, съобщиха още от управляващия орган на ОП „Транспорт”.

Под въпрос е модернизацията на пътя Враца-Ботевград, както и модернизацията на път Е-79 Видин-Монтана, по който проект дори не са започнали проучвателните работи.

От жп проектите по ОП „Транспорт” в график се изпълнява единствено ремонтът на жп линията Свиленград-Турска граница, който трябва да приключи до средата на следващата година. Договорената сума по проекта е 30 млн. евро, като досега са изплатени 8,6 млн. от тях.

Проектът за модернизация на жп линията София-Пловдив на стойност общо 360 млн. евро още не е стартирал, но се очаква до две седмици да бъде обявен търгът за участъка Септември-Пловдив (57 км).

В момента тече втора тръжна процедура за избор на изпълнител за ремонт на трите лота на жп линията Пловдив-Бургас, като забавянето на проекта досега е 8-9 месеца.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ами "стратегически" е...всичко което е свързано с Кърджали е "стратегическо"..."Сокола" не напразно каза , че пътя на България към Европа минава през Босфора, а иначе НИЩО НОВО!!! Само дето се оказа , че не 90, не 50 ами и 15% не могат да усвоят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
technotronic
преди 13 години
Може би съм ***, но не разбирам какво значение би имал ремонта на пътя Кърджали-Подкова за националната икономика. Обяснете, ако обичате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още