IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога е подходящият момент за инвестиции в имоти в ЦИЕ?

Над 90% от инвеститорите смятат да започнат активни инвестиции в региона до 12-18 месеца

10:03 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кога е подходящият момент за инвестиции в имоти в ЦИЕ?

Подходящият момент е всичко, а моментът за инвестиции в някои развити пазари на имоти в Европа е именно сега, смятат специалисти. Това са предимно пазарите, които отчетоха най-голям спад по време на кризата.

Що се отнася до пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), този момент се очаква да настъпи през следващите месеци, сочат резултатите от прочуване на Colliers International.

Най-ниската точка на пазара в Румъния е била в средата на 2009 г. Страната е икономиката, която е отчела най-големия спад в БВП в ЕС, като според Джейсън Кар от Karr Consulting това трябва да се интерпретира като позитивен знак.

„В предишни цикли на пазара на търговски имоти именно страните, които отчитат най-големи спадове, са тези, които предлагат най-добрите възможности за бързо възстановяване и ръст“, коментира той.

Над 90% от 150-те инвеститори, взели участие в проучването на Colliers, казват, че смятат да започнат активни инвестиции на развитите пазари в Европа през следващите шест месеца.

Инвеститорите смятат да стартират активност на развиващите се пазари в ЦИЕ в рамките на 12 до 18 месеца.

Относно процеса на по-малко развитите пазари инвестициите може да се ускорят, ако инвеститорите и предприемачите „пренебрегнат егото си“ и стартират съвместни проекти с по-голям потенциал за ръст, отколкото множество конкурентни проекти. Последното бе засвидетелствано на някои места, което е довело до недобре планирани спекулативни схеми, превърнали се в значителен проблем, се казва в проучването.

Специално за някои сегменти от пазара в близко бъдеще се очаква недостиг на качествено предлагане. Такъв е пазарът на търговски площи, където развитието на нови проекти почти е спряло, в резултат на което ще се стигне до дефицит на някои видове имоти и повишена конкуренция за наемане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още