IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prada обмисля IPO на борсата в Хонконг през 2011

Пазарната оценка на модната компания може да достигне 5-6 млрд. евро според анализатори

15:34 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Prada обмисля IPO на борсата в Хонконг през 2011

Италианският производител на луксозни стоки Prada обмисля евентуална регистрация на своите акции на фондовата борса в Хонконг през следващата година, вместо на родната борса в Милано.

Това са разкрили пред Financial Times лица, запознати с въпроса, които обаче са пожелали да запазят анонимност.

Ръководството на компанията, която притежава едноименната известна модна къща, обръща поглед към Хонконг заради динамичното развитие на финансовите пазари в региона и растящото търсене на акции от индивидуалните инвеститори в Азия.

Prada е правила няколко опита за първично публично предлагане на акции (IPO) в Хонконг, но без успех заради неблагоприятна ситуация на финансовите пазари.

Продажбите на Prada може да достигнат 3 млрд. евро на година до 2014 г. заради увеличените продажби на дребно в развиващите се икономики. За тази година приходите се очаква да възлязат на 2 млрд. евро.

Според източници от компанията решението за листване, което може да се осъществи и чрез издаването на нови акции, ще бъде взето до края на тази година.

Prada се ръководи от дизайнерката Миуча Прада и главния изпълнителен директор Патрицио Бертели, който е начело на разрастването на компанията през последните 30 години. Фирмата еволюира от магазин за дрехи в Милано до една от най-големите независими модни марки в света.

Продажбите на Prada отчетоха ръст във всички региони през първата половина на годината благодарение на сериозни инвестиции в пряко притежавани магазини. Продажбите в Азия нараснаха с 47% на годишна база.

Приходите на Prada се увеличиха с 25% на годишна база през първите шест месеца до 936,5 млн. евро, а печалбата преди лихви, данъци и амортизация възлезе на 225,2 млн. евро, което е двойно повече спрямо първата половина на 2009 г. Нетната печалба за същия период се повиши до 103 млн. евро.

Prada присъства на пазара в над 80 страни по целия свят с 292 собствени магазина. Според анализатори ако при листването на компанията в Хонконг се издадат нови акции, Prada ще може да погаси дълговете си за около 450 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още