IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд ограничава спекулативния приток на капитал

Правителството въведе 15% данък върху печалбите на чуждестранните инвеститори от тайландски държавни облигации

16:16 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тайланд ограничава спекулативния приток на капитал

Тайланд въведе 15-процентен данък при източника върху лихвените плащания и капиталовите печалби на чуждестранните инвеститори от вложенията им в тайландски държавни облигации, предаде Financial Times.

По този начин правителството се надява да ограничи притока на спекулативен капитал, който повишава курса на местната валута. Решението идва на фона на напрегнатите международни дебати за естеството на паричната политика.

Други страни, като Бразилия, Южна Корея и Индонезия, също взеха мерки за овладяване на входящите капиталови потоци заради опасения, че те могат да дестабилизират икономиките им.

Решението на тайландското правителство показва, че властта е готова да вземе дори непопулярни мерки за ограничаване на спекулативните вложения в местни финансови активи.

Правителството се надява, че данъкът, който ще влезе в сила в сряда и ще се приложи за държавните ценни книжа и облигациите на държавни предприятия, ще направи тайландския пазар на облигации по-непривлекателен сред чуждите инвеститори.

Финансовите министри на водещите икономически сили, които присъстваха на заседанието на МВФ през миналия уикенд във Вашингтон, не успяха да постигнат споразумение за регулиране на валутната волатилност. Китай обвини САЩ, че дестабилизира развиващите се икономики със своята прекалено либерална парична политика, докато САЩ контрира, че Китай безотговорно натрупва валутни резерви и поддържа валутата си слаба.

Опасенията на Тайланд и други развиващи се икономики в Азия произтичат от това, че инвеститорите на Запад вземат евтини заеми, които насочват към региона заради по-добрата възвръщаемост на местните финансови активи и поскъпването на валутите.

Проблемът е особено осезаем в Тайланд, след като централната банка сигнализира, че може да увеличи през следващата седмица лихвените си проценти, за да се бори с растящата инфлация.

Чуждестранните инвеститори са закупили тайландски държавни облигации за нетно 7,7 млрд. долара от началото на тази година. Тенденцията се е засилила рязко през последните пет седмици, по данни на Thai Bond Market Association.

Тайландският бат се намира на най-високите си нива за последните 13 години спрямо щатския долар, и е поскъпнал със 7% през последните три месеца. Курсът му е нараснал с 11% от началото на тази година. В същото време главният борсов индекс SET се върна на нивата си отпреди избухването на азиатската криза през 1996 г.

Според някои анализатори облагането на печалбата на чуждестранните инвеститори от търговия с ДЦК на Тайланд може да не се окажат ефективни. Пример за това са Филипините, където въвеждането на 20 на сто данък при източника не успява да възпре бурния поток от инвестиции в страната.

Тайланд е особено чувствителен към колебанията във валутните курсове, тъй като износът на страната е източник на 65 на сто от растежа на икономиката. Централната банка на Тайланд опита да спре поскъпването на бата през тази година чрез валутни интервенции, в резултат на което нейните валутни резерви се увеличиха до 22,6 млрд. долара, което далеч надхвърля търговския излишък на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още