IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванка Тръмп за предприемачеството, подценяването, живота и успеха

„Никога не съм имала проблем да се изправя срещу хората“, казва дъщерята на медийния магнат Доналд Тръмп

08:52 | 13.10.10 г. 1
Иванка Тръмп е наследила предприемчивостта и бизнес нюха от баща си Доналд Тръмп. Снимка: Getty Images
Иванка Тръмп е наследила предприемчивостта и бизнес нюха от баща си Доналд Тръмп. Снимка: Getty Images

Когато стане дума за жените в бизнеса, на преден план изниква схващането, че да си супер богата и красива, с дълга руса коса и изваяно тяло обикновено значи, че никой не те приема на сериозно.

„Не го вземам присърце, когато някой ме подценява“, казва Иванка Тръмп пред Forbes. “Дори се шегувам за това с баща ми. Ако някой има среща с Доналд Тръмп, той идва напълно „въоръжен“, докато ако има среща с мен, тогава човекът не се чувства длъжен да се подготви. Това обаче се превръща в предимство за мен.“

Още едно предимство, добавено към редица други в живота на 28-годишната американка, която е дъщеря на бизнес магната Доналд Тръмп и Ивана Тръмп, дипломантка от училището по бизнес Уортън и съпруга на Джарет Къшър, изпълнителен директор на Kusher Companies – базирана в Ню Йорк фирма за недвижими имоти и издател на The New York Observer.

Освен като президент развитие и придобивки на компанията на баща си, Иванка Тръмп участва като жури и в риалитито „Стажантът“.

Цялата й ангажираност съвсем естествено обяснява и социалната й активност в интернет, която е довела до набирането на 828 хиляди почитатели във Facebook и Twitter.

Фактът, че има не само генетичните заложби да се превърне в добър бизнесмен, но и първите й стъпки в тази насока вече са факт, правят Иванка Тръпм интересен събеседник по въпросите за жените в бизнеса, предприемачесвото, успеха.

„У всеки човек е заложено умението да разбира хората, да чете в очите им. На повечето им трябва просто малко повече увереност, която се придобива с времето. Ако не я притежавате обаче, ще ви е доста трудно да водите преговори“, казва младата дама по въпроса за това коя е успешната стратегия за сключване на сделки.

„Онзи, който е на-добре подготвен и има най-много информация, винаги има конкурентно предимство. Просто си напишете домашното. Много е важно също да успеете да проумеете какво за отсрещната страна е най-ценно като резултат от преговорите. Често това се оказват неща, които вие не цените толкова и лесно бихте преотстъпили, но все пак е хубаво, ако може да се възползвате от „добротата си“.

„Друго важно нещо е да дефинирате целите си. Много мои приятели ми споделят, че искат шефът им да ги повиши. Аз ги питам: „Какво се надяваш да получиш?“, а те ми отговарят - „Ами не знам“. Е, разберете. Винаги встъпвайте в преговори с ясната идея към какво се стремите.“

Според Иванка Тръмп умението за водене на преговори може да бъде полезно не само в работата, но и в семейния живот. Правило номер едно според нея е уважението на целите и стремежите на партньора, независимо дали са насочени професионално или към филантропията например.

Що се отнася до жените в бизнеса, според Иванка Тръмп хората, които се занимават с бизнес, непрестанно трябва да се развиват. Днес пред предприемачите има много повече предизвикателства, отколкото в миналото, да не говорим за това, че да израснеш в момент на криза е доста по-трудно. Важно е човек да се развива като личност, да инвестира в лидерските си качества и да работи върху предприемаческите си инстинкти. А ако се занимава с бизнес с луксозни стоки или нещо, свързано с развлеченията, много е важно да бъде конкурентоспособен и да запазва предимствата си пред останалите.

„Старая се да не мисля много за разликата между половете. Това е нещо, което тук в Америка сме превъзмогнали, макар че в други части по света все още е фактор“, казва наследничката на Тръмп по повод мястото на жените в бизнеса. „Често се шегувам, че ако вляза в среща с десет мъже банкери, мен веднага ще ме извикат първа на трибуната. Но аз никога не съм се притеснявала да се изправя срещу хора.“

На въпроса кога намира време за всичките си дела, Иванка Тръмп казва: “Технологиите са невероятна придобивка, но могат да бъдат и много затормозяващи. Когато си на линия през цялото време е важно да можеш да приоритизираш важните задачи. Прекарвам много време през уикендите в опити да погледна на свършеното до момента по-обективно и да преценя дали съм постигнала целите си. Сутрините също са подходящо време, особено преди телефоните да са започнали да звънят.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още