IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират доставката на въглища за ТЕЦ "Брикел"

Ако ТЕЦ-ът не бъде доброволно изведен от експлоатация, това ще стане принудително, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова

14:05 | 13.10.10 г.
Спират доставката на въглища за ТЕЦ "Брикел"

Ако ТЕЦ "Брикел" не бъде доброволно изведен от експлоатация, това ще стане принудително, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова днес, цитирана от БТА.

„Сега се подготвя технологичен график за последователното извеждане на съоръженията от експлоатация, защото нямаме ясни сигнали, че ще бъде изпълнено предписанието на министерството за спиране на дейността на предприятието на 30 октомври“, посочи министърът.

Вчера ведомството на Караджова е изпратило писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за преустановяване доставката на въглища от мини "Марица" за "Брикел" от 20 октомври.

През юни тази година са изтекли разрешените 20 000 часа работа на предприятието без сероочистващи инсталации. Собственикът досега не е направил инвестиции в такива екосъоръжения и по тази причина предприятието не може да продължи да работи.

Министърът добави, че ако предприятието продължи работа, на България ще бъдат наложени санкции от Европейската комисия.

В края на юни МОСВ поиска от собственика на дружеството график за извеждането на предприятието от експлоатация. „Вместо това той ни представи график как хипотетично до 2013 г. ще стори сероочистващи съоръжения“, каза Караджова.

По думите й в това няма нищо лошо, но през това време предприятието няма право да работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още