IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои офиси в Дубай никога няма да бъдат наети

Делът на незаетите офиси в Дубай е 40%, а инвентарът на пазара продължава драстично да се увеличава

10:18 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Някои офиси в Дубай никога няма да бъдат наети

Някои офис сгради в Дубай са толкова зле проектирани и с толкова неподходяща локация, че те никога няма да може да бъдат отдадени под наем, смятат специалисти.

Други пък ще могат да генерират приходи, колкото да покрият само разходите по поддръжката им.

„Някои сгради ще бъдат постоянно празни и никога няма да бъдат отдадени, тъй като те са погрешно разположени, имат лошо качество или неправилна юридическа структура“, коментира Никълъс Маклийн, управляващ директор за Близкия изток на CB Richard Ellis Group Inc.

Спекулативната активност доведе до бум на пазара на имоти в Дубай, след като през 2002 г. бе позволено на чуждестранните купувачи да купуват имоти в някои части от емирството. Купувачи без никакъв опит в управлението на имоти се втурнаха да купуват офиси в сгради, преди дори да започне тяхното изграждане, което доведе до некачествено построени офис сгради с неподхоящо разположение и множество собственици, обяснява Маклийн.

Такива сгради трябва да се конкурират за наематели на пазара в Дубай, на който в момента общият дял от незаети площи е 40%. Най-тежко засегнати са офисите в покрайнините на Дубай.

По данни на компанията през следващите четири години към инвентара на пазара ще бъдат добавени още 1,85 млн. кв. м площи, или 40% от общия обем в момента. Това ще постави под още по-голям натиск цените, които вече се понижиха с 60% от техния пик в средата на 2008 г.

Наемодателите предлагат различни стимули като гратисни периоди, които достигат до 12 месеца за договори с продължителност от седем години.

„Въпреки че стимулите могат да направят дадени сгради по-атрактивни от други, все пак има проекти, за които е трудно да привлекат наематели на каквато и да било цена”, казват от Jones Lang LaSalle (JLL).

Към края на юни в процес на изграждане в Дубай бяха 2,6 млн. кв. м офис площи, което го прави третият по големина пазар в света в това отношение, след Шанхай и Москва, сочат данни на Colliers International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още