IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните телефони помагат за борбата с бедността?

Проучване на ООН показва, че това е напълно възможно, но само при създаването на отговорни политики в сектора на телекомуникациите

11:29 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мобилните телефони помагат за борбата с бедността?

Мобилните телефони – най-бързо разпространяващият се вид информационни технологии, могат да повишат качеството на живот на най-бедните хора в света. Това показват данните от проучване, изготвено от Организацията на обединените нации, цитирано от Ройтерс.

За да се случи това обаче е нужно правителствата да водят отговорна и ефективна политика, чрез която да се гарантира, че ползите ще достигнат до всички.

Очаква се към края на тази година мобилните оператори да имат общ брой потребители в размер на 5 млрд. души. Това означава, че почти на всеки човек на планетата ще се пада по един телефон, смятат от Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД).

Покритието в развитите страни е над 100%, тъй като много хора притежават по повече от един абонаментен план или карта за предплатени услуги. При развиващите се страни обаче този процент е около 58%, като се наблюдава сериозно увеличение през последните години.

За най-слаборазвитите страни процентът на покритие е 25, като той е скочил от едва 2 на сто за последните няколко години.

Потенциалът на мобилните комуникации в развитите страни се вижда от опитите на големи оператори да развият мрежите си в подобна посока. Руският оператор Вимпелком например напоследък прави опити за обвързване с египетската компания Orascom, която пък притежава алжирския оператор Djezzy.

Според ЮНКТАД икономическите изгоди от мобилните телефони се разпростират далеч над основната им цел – достъпът до информация. Чрез тях се подобрява благосъстоянието на микрофирмите и се предлага на хора с ниско образование да работят. Примери за това са продажбите на предплатени пакети и мобилни устройства по улиците на градовете, се казва в анализа.

Най-важният ключ към успеха е достъпността на мобилните услуги, категорични са от ЮНКТАД. Освен това правителствата трябва да проследяват как най-бедните използват телефоните и след това на тази база да изграждат своите политики. Властите трябва да се грижат и за обхвата на мрежите в селските региони, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още