IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството е на път да разсипе БФБ

Вижте позицията на блогъра Христо Панайотов по въпроса с професионалните пенсионни фондове и тяхното бъдеще

23:07 | 20.10.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Правителството е на път да разсипе БФБ

Основните реплики, които вървяха сред инвеститорска общност страната днес следобед бяха: „национализация” и „борсов крах”. Причината за тях този път не бе настъпването на 9 септември, а поредната недомислена идея на правителството, този път в социалната сфера.

На днешното си заседание Министерски съвет реши към Националния осигурителен институт (НОИ) догодина да бъде създаден нов солидарен фонд, в който да бъдат прехвърлени натрупаните средства за категорийните работници по личните им партиди в частните професионални фондове.

С това си решение на практика „Правителството” ще национализира натрупаните средства по индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове (ППФ) и ще ги прехвърли на разпореждане към НОИ.

Според сметките става въпрос за активи на стойност над 400 млн. лева, не малка част от които са инвестирани в държавни ценни книжа (ДЦК), облигации и акции. Независимо, че по време на заседанието на Министерски съвет това не е обсъждано, разбира се най-важният въпроса тук е: „как ще се осъществи това прехвърляне на активи от частните ППФ, към държавната НОИ?”.

Вариантите за съжаление не са много: осигурителният институт да смени фондовете в управлението на натрупаните активи и вторият - активите да бъдат осребрени и прехвърлени.

Независимо, че първият вариант има множество въпросителни пред себе си, свързани със спецификата на инвестициите, вторият може да се окаже напълно катастрофален за родният ни капиталов пазар и в частност за Българска фондова борса.

По данни на Комисията за финансов надзор, към 31 март 2010 година професионалните фондове имат вложения в акции, права и дялове за над 120 млн. лева, като голяма част от тях е в български ценни книжа. Или най-просто казано, приемането на това решение на МС ще доведе до масирани разпродажби на и без това крехкия ни капиталов пазар.

Само днес с излизането на новината, което съвпадна с края на борсовата сесия, водещият фондов измерител Софикс падна с над 2%. Какво ще бъде отражението й утре може само да се гадае, но в сегашното си състояние на ниска ликвидност, липса на сериозно инвеститорско търсене и икономическа криза, капиталовият ни пазар трудно би преглътнал 120 млн. хапка.

За съжаление, това е вторият негативен сигнал, който изпраща „правителството” към инвестиционната общност и то само в рамките на месец и половина. На 13-ти септември Министерство на финансите напук на всички пазарни правила увеличи капитала на БФБ-София ощетявайки всички останали акционери на борсовият оператор.

Сега се „национализират” пенсионните спестявания на хората, а какво ли можем да очакваме утре?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Освен да молим "Бойко отиди си с мир" нищо друго не може да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
nyseico
преди 13 години
Софикс - 3.69% Бог да пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Eon
преди 13 години
Тези некадърници съвсем полудяха. Някой да ги спре моля ви се, затворете ги някъде да не правят повече бели и да не крадат. Гадове мръсни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
dessi_georgieva
преди 13 години
На практика това може да стане само с подписите на всички осигурени в тези фондове. Няма иначе как да се прехвърлят тези партиди. Много предварително необмислени неща се спускат в публичното пространство, само да всяват страх и паника сред населението. Господата в правителството- мислете и се съветвайте с юристите си, преди да се изказвате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Нещо тая идея не ми е ясна. Някой знае ли какво всъщност се цели?? Работата тръгва от там, че в тези фондове, които трябваше да започнат да плащат пенсии от нова година, има много малко пари и ако чакат на тях, хората ще умрат от глад. Обаче! Обаче какво в тази схема се променя с национализацията им? Парите от това няма да станат повече! Има два варианта: Първият е, че ще се премине към солидарен модел, което значи да се взема от едни (които имат повече или още не са се пенсионирали) за да се даде на други (вече пенсионирани). Това значи, че след време, за пенсиите на сегашните работещи ще се чакат вноските на бъдещите работещи. Вторият вариант е, че НОИ ще допълни недостига с пари от пенсиите на останалите (понеже пари не стигат за ранно пенсионираните). Така, всички, които се пенсионират на 60+ години ще платят пенсиите на тези, които се пенсионират на 50+ години. Което си е несправедливо, особено като се има предвид, че доста ранно пенсионирани изобщо не са се преработили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Не се гаси туй що не гасне, тя БФБ никога не е била свястна че да я разсипват :)Инак че са като мухи без глави - спор няма. Чудят се какво и откъде да откраднат само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
olimpiec
преди 13 години
Абсолютно вярно и как ще стане това,с национализирането нещо май идея си нямат тия хора.Не само борсата а всичко е обречено,кой стои зад големите ПФ Фондове нали същите тези чуждестранни инвеститори,които уж много искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
BGN
преди 13 години
В МС могат да вземат каквито си искат решения, но когато са противоконституционни, няма как да бъдат реализирани напрактика.Поредния кьорфишек на едни крайно необразовани и изключително некадърни хора. Лошото е, че са на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още