IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50% са енергийните икономии на апартамент в саниран блок по държавен проект

Със санирането се удължава животът на панелните жилища, а цената им се задържа и дори увеличава с 50 - 60 на сто спрямо жилища в несанирани панелни сгради, каза Росен Плевнелиев

15:13 | 28.10.10 г.
50% са енергийните икономии на апартамент в саниран блок по държавен проект

50 на сто са енергийните икономии средно на апартамент след санирането на жилищен панелен блок в ж. к. "Младост" в София, обновен по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи пред журналисти министър Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.  

Блокът е саниран миналата година и вече има един отоплителен сезон зад гърба си.

Спрямо предходния отоплителен период 37 на сто е икономията само за отопление, а за електроенергия и топла вода - около 10 на сто. Абонатната станция на блока обаче е от 33 - 34 години, което е допълнителен енергоутежняващ фактор.

По проекта, който е съвместна инициатива на министерството и Програмата на ООН за развитие, е направено обновяване на цялата сграда след предварително предписани мерки за енергийно подновяване и безопасна експлоатация. Благоустроено е и прилежащото публично пространство на сградата.

Плевнелиев съобщи, че вече 27 сгради са обновени по проекта и предстои още толкова да бъдат санирани, като за целта са предвидени 3 млн. лева. Целта на проекта е да разработи и тества за първи път в България пълния цикъл от обновителни дейности в многофамилни жилищни сгради.

Със санирането се удължава животът на панелните жилища, а цената им се задържа и дори увеличава с 50 - 60 на сто спрямо жилища в несанирани панелни сгради, отбеляза министърът.

Санираният блок 355 в "Младост" представлява 8-етажна жилищна сграда, обитавана от 24 домакинства. Тя е въведена в експлоатация през 1978 г. и е строена по системата на едропанелното жилищно строителство. Имаме 18 000 подобни сгради, в които живеят 1,7 млн. български граждани, посочи Плевнелиев.

Санирането на апартамент от 70 - 90 кв. метра струва 10 хил. лева, като половината от средствата се осигуряват от държавата в рамките на проекта, а другата - от собствениците, поясни министърът. Икономиите от сметки за ток и парно на година са в размер на 1 220 лева, а изтегленият кредит от собствениците от 5 хил. лева заедно с лихвите максимум за пет години се връща.

Плевнелиев припомни, че Оперативна програма "Регионално развитие" е препрограмирана в посока освобождаване на ресурс от 80 млн. лева, предназначени за саниране на около 600 сгради и през юни следващата година ресорната ос към програмата ще бъде отворена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още