IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува под 82 долара за барел

Цената на петролните фючърси остава без промяна спрямо миналия петък и е нараснала с 2,4% през този месец

09:27 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се търгува под 82 долара за барел

Цената на петрола се понижава по време на днешната електронна търговия в Азия, след като доларът се повиши срещу еврото, намалявайки интереса на инвеститорите към суровини, които се търгуват в щатски долари.

Двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3878 долара за евро към 9:25 ч. българско време днес в сравнение с 1,3930 долара за евро в края на вчерашната сесия на валутните пазари.

Несигурността около данните за растежа на американската икономика през третото тримесечие, които се очакват по-късно днес, както и около допълнителните мерки, които Федералният резерв ще предприеме, за да стимулира икономиката, също оказаха натиск върху цената на петрола.

Петролните фючърси заличиха вчерашното си 0,3-процентно повишение и заради данните по-рано през седмицата, че петролните запаси на САЩ са стигнали най-високото си ниво за последните 17 месеца. Те нараснаха силно с 5 млн. барела в рамките на седмицата до 22 октомври, пише Bloomberg.

По време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса американският лек суров петрол с доставка през декември поевтинява с 52 цента, или 0,6%, до 81,66 долара за барел.

Вчера петролът поскъпна с 24 цента до 82,18 долара за барел. Цената му остава без промяна през тази седмица и се е повишила с 2,9% от началото на годината.

По-късно днес се очакват данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през третото тримесечие. Според анализатори американската икономика е нараснала с 2% на приравнена към годишна основа база спрямо ръст от 1,7% през второто тримесечие.

Данните за американската икономика ще окажат силно влияние върху цената на петрола, защото САЩ е вторият по големина потребител на енергийни суровини в света, след Китай.

Брентът поевтинява с 39 цента, или 0,5%, до 83,20 долара за барел. Вчерашната сесия му донесе ръст от 0,4% до 83,59 долара за барел.

Петролът е поскъпнал с 2,4% през този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още