IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Булгартабак-холдинг

Дружеството оглави по седмичен ръст компаниите с оборот над 5 хил. лв. на борсата

09:30 | 30.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Булгартабак-холдинг

Книжата на Булгартабак-холдинг АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Дружеството оглави по седмичен ръст (+19%) компаниите с оборот над 5 хил. лв. на БФБ, заедно с Холдинг Пътища. Преди две седмици пътният холдинг отново поскъпна с 19% и бе избран за акция на седмицата.

През седмицата на борсата в 24 сделки бяха прехвърлени 835 акции на Булгартабак на обща стойност 18 200 лв., като търговията приключи на ниво от 23,98 лв. за брой, което се равнява на пазарна капитализация в размер на 176,7 млн. лв.

От началото на годината акциите на дружеството се повишават с 34%, а за последните 12 месеца - с 33%, като само през лятото на 2010 ръстът бе над 40%.

През тази седмица тютюневият холдинг оповести неконсолидирания си отчет за третото тримесечие на 2010, който показа ръст на приходите от продажби от 52% на годишна база до 12,1 млн. лв. и нетна печалба в размер на 2,4 млн. лв., при едва 164 хил. лв. година по-рано.

През второто тримесечие на годината Булгартабак отчете 18% ръст на продажбите и 8,1 млн. лв. консолидирана печалба.

За деветмесечието приходите от продажби се понижават с 3,4% до 21,6 млн. лв., а печалбата възлиза на 1,9 млн. лв., в сравнение със загуба от 932 хил. лв. за същия период на 2009.

През третото тримесечие се установи леко възстановяване на бандеролния пазар, но на много по-ниски от обичайните нива, като съживяването се дължи на масираните мерки срещу контрабандата и на привикването на консуматорите към по-високите цени, посочват от компанията в доклада за дейността.

През тримесечието холдингът е понижил цените с 0,10-0,20 лв. на опаковка за някои основни продукти, което е позволило възстановяване на част от изгубените позиции на вътрешния пазар.

Намалената покупателна способност на населението продължава да оказва съществено влияние върху продажбите на компанията, а търговците на дребно изпитват затруднения с оборотното финансиране, което се отразява на предлаганата гама тютюневи изделия, констатират от дружеството.

В началото на тази седмица дъщерното на холдинга Благоевград-БТ АД обяви 19% ръст на приходите и 48% на печалбата за третото тримесечие до 4,5 млн. лв., а през миналата друго дъщерно дружество - София-БТ АД, отчете 231% ръст на печалбата на годишна база до 5,1 млн. лв. за тримесечието.

В средата на септември бе одобрен договорът със Ситигруп като консултант по приватизацията на Булгартабак.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.
 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
meche_cveti93
преди 13 години
Другата седмица пак да качи с ...... 19 % и да има повече яснота и новини за финала на тъй дълго чаканата приватизация и от Инвестора . Благоевград БГ също има добри резултати или сте го подготвили за акция на другата седмица ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още