IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да постъпим, когато ни предстои да вземем важно решение?

Размислите и гледането на казуса от различен ъгъл едва ли ще помогнат. Защото мозъкът има нужда да бъде оставен на спокойствие

14:33 | 01.11.10 г.
<p>Ако трява да вземате належащо решение, не се колебайте да &quot;изключите&quot; за няколко часа - отговорът сам ще се появи в главата ви. Снимка: Flickr</p>

Ако трява да вземате належащо решение, не се колебайте да "изключите" за няколко часа - отговорът сам ще се появи в главата ви. Снимка: Flickr

Без съмнение дилемите, споровете и търсенето на най-вярното и правилно решение са неща, които спохождат едни рядко, други често. Как различните хора обаче реагират в тези случаи? Има ли правилна формула при взимането на решение? И ако да – каква е тя?

Дали е добре да се доверим на интуицията си и да „скочим на сляпо“ или да премислим внимателно, да обсъдим и да претеглим всички „за и против“ на конкретната ситуация? А може би, както често сме чували от по-възрастните, да „преспим с проблема“, защото утрото е по-мъдро от вечерта?

Вероятно всеки е намерил вярната посока за себе си, що се отнася до момента на вземане на важно решение. Сега обаче, освен от интуицията, може да се възползваме и от мнението на учените. А те имат позиция и по този въпрос – как да постъпим, когато ни предстои да вземем важно решение.

Да се разсеете с нещо за няколко минути или, още по-добре, да забравите за проблема до следващия ден, е идеалното решение и със сигурност ще помогне на мозъка ви сам да достигне до най-доброто решение, показва проучване, цитирано от вестник Telegraph.

Според експериментите хора, които съзнателно се борят с трудните проблеми, по-често взимат погрешни решения, в сравнение с онези, които оставят трудните ситуации на заден план.

По време на проведените тестове студенти били помолени да подредят най-добрите модели от четири измислени макета на коли.

Всяка имала 12 различни характеристики, като две от тях обаче имали по-добро поведение на пътя и икономичност на горивото. След като се запознали с всяка кола, една от групите била помолена да направи бърз избор.

Друга група провела втори тест, който бил направен така, че да занимава вниманието им пет минути, преди да се наложи да вземат решение.

Доброволците в тази група, наречени „невнимателните мислители“, избирали винаги по-добрата кола, показали накрая резултатите от изследването.

Според датските експерти това се дължи на факта, че на подсъзнателно ниво мозъците на участниците са получили достатъчно време да съобразят всички „за и против“. Отлагането на избора и преспиването с проблема може също да е решение и в случаите, когато дилемата е свързана с финансов въпрос като купуване на къща, инвестиция или друго.

Психологът Маартен Бос, който провел изследването в университета Радбауд, казал, че забравянето за необходимостта от вземане на решение обикновено носи най-добрите резултати, особено ако обстоятелствата са сложни.

Студентите, които се справили най-добре по време на тестовете, били онези, които били прекъснати и не могли да се замислят задълбочено и продължително върху казуса.

Несъзнателните мисли помагат за вземането на по-добри решения в сравнение със случаите, в които хората решават на минутата. Въпреки че в този експеримент конкретно участниците са нямали възможност да преспят с проблема и да вземат решение на сутринта, ползите от минаването на повече време са ясни“, казва Бос.

„Най-малкото това помага на човек да направи разлика между жизнено важното и не чак толкова важните аспекти на проблема. Ето защо, когато бабите и дядовците са ви съветвали да преспите с един проблем и да вземете решение на сутринта, вероятно интуитивно са се стремели да ви помогнат и са имали право.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още