IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха на зелено след позитивни данни за заетостта в САЩ

Съществува 50% вероятност пазарът да се повиши или да се понижи с 5% през следващите две седмици, коментират анализатори

19:11 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси завършиха на зелено след позитивни данни за заетостта в САЩ

Европейските пазари завършиха петъчната сесия с печалби, след публикуването на по-добри от прогнозираните данни за заетостта в САЩ, въпреки че търговията остана волатилна и банките се представиха слабо, особено в страни от периферията на еврозоната, като Ирландия, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,42% до 272 пункта. В четвъртък, индексът достигна най-високото си ниво от април, като отбеляза най-силното си повишение в рамките на една сесия от 1 септември.

Заетостта в САЩ се е увеличила с 151 хил. през октомври, надхвърляйки очакванията на анализаторите за 70 хил. новоназначени служители.

В началото на сесията, пазарите показаха слабост, след като в четвъртък индексите отбелязаха силен ръст, поради обявената от щатската централна банка програма за вливане на ликвидност за 600 млрд. долара.

„Ще наблюдаваме известна волатилност през следващите две седмици, дори само защото имахме такъв силен ръст в четвъртък“, казва Лолтар Мантел, главен инвестиционен директор на Octopus Investments в Лондон.

Мантел коментира, че съществува 50% вероятност пазарът да се повиши или да се понижи с 5% през следващите две седмици. За понижение от 5% ще е необходима „лоша новина“, като например, по-високи цени на суровините, които биха изплашили инвеститорите.

„Вливането на ликвидност ще предизвика инфлация в някои страни, като най-вероятно ще се повишат цените на храните и това ще се отрази на растежа на развиващите се пазари“, допълва той.

Слабостта на пазарите от периферията на еврозоната продължава, въпреки печалбите на ключовите пазари в Германия и Великобритания.

Ирландският финансов министър Брайън Ленихън обяви късно в четвъртък, че планира допълнителни бюджетни съкращения, за да възвърне доверието на инвеститорите в ирландските облигации.

„Напрежението на дълговите пазари през последните дни е причинено от „външни за Ирландия фактори, преди всичко опасенията, че някои европейски страни обмислят въвеждането на механизъм за преструктуриране на дълговете на страни от еврозоната“, посочва Дърмът О'лиъри, главен икономист на Goodbody Stockbrokers.

В петък Испанската централна банка обяви, че икономиката на страната е изпаднала в стагнация през третото тримесечие на годината. Официалните данни се очаква да бъдат обявени на 11 ноември.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,06% до 5866 пункта, след като акциите на миннодобивните компании, насърчени от повишаващите се цени на металите, спечелиха позиции. Индексът отбеляза нов рекорд за 2010 г.

Сред губещите в Лондон е Royal Bank of Scotland Group PLC, след като банката обяви загуби от 1,9 млрд. долара за третото тримесечие на годината. На червено затвориха и акциите на HSBC Holdings PLC.

Акциите на Rolls-Royce Group PLC продължиха да падат за втори пореден ден, след като двигател произведен от компанията отказа по-време на полет на самолет на Qantas Airways.

В Франция CAC 40 завърши без промяна на 3917 пункта.

Германският DAX 30 се повиши с 0,29% до 6754 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още