IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватска в последната фаза преди приемане в ЕС, Турция напредва, но бавно

Това се посочва в приетия днес годишен доклад на Европейската комисия за разширяването на ЕС

20:30 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хърватска в последната фаза преди приемане в ЕС, Турция напредва, но бавно

Хърватска навлиза в последната фаза от подготовката си за приемане в ЕС, а преговорите с Турция напредват, макар и бавно. Това се посочва в приетия днес годишен доклад на Европейската комисия за разширяването на ЕС.

От комисията предлагат Черна гора да получи статут на кандидат-членка и да започнат преговори за членство, в случай че има напредък по няколко ключови области.

Комисията е потвърдила препоръката си от 2009 г. за започване на преговори с Македония. Страната продължава успешно да изпълнява политическите критерии. Има напредък при реформите в ключови области, макар и неравномерен, се посочва в доклада. Същите са заключенията на ЕК по отношение на Албания.

В документа се посочва, че жителите на Албания и Босна и Херцеговина скоро ще могат да пътуват без визи в ЕС.

Босна и Херцеговина е потенциален кандидат за членство, но страната не е подала молба за започване на преговори. Като спънка пред приемането от комисията посочват липсата на обща идея на политиците за развитието на страната, което продължава да блокира важни реформи.

Много от икономиките, които водят преговори за присъединяване или може да започнат такива, укрепват въпреки кризата. Защитата на човешките права и свободи се приближава до нивото в ЕС, а регионалното сътрудничество напредва значително. Мирът и стабилността се затвърждават, от което има полза не само регионът, но и цяла Европа.

По отношение на кандидатурата на Турция от ЕК посочват, че страната трябва да приложи изцяло изискванията на митническия съюз, както и да отбележи напредък в нормализацията на отношенията си с Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още