IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Има опасност да се удавим в бюджетния дефицит

Синята коалиция смята да гласува „въздържал се“ на първо четене на проектобюджета

14:42 | 11.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Мартин Димитров: Има опасност да се удавим в бюджетния дефицит

Има опасност бюджетният дефицит през 2011 г. да е много по-голям от планираното и да се удавим в него. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по време на обсъждането на бюджет 2011 на първо четене.

Вероятно 2011 г. ще е третата поредна година с бюджетен дефицит над 3%, допълни Димитров.

Той посочи, че заложеният буфер в бюджета е само около 300 милиона лева, което е недостатъчно и отново припомни предложението на сините да се въведе фискален борд.

Според него разходите в бюджет 2011 са с около 6 милиарда лева по-големи от тези през 2007 г. Затова той попита „къде отиде идеята за намаляване на административните разходи“.

Димитров припомни изказване на премиера Борисов, че „след две години ще имаме средни европейски доходи“. Но според Димитров с този бюджет не само че не се доближаваме до тези доходи, а вървим в обратна посока.

Той допълни, че сините не подкрепят идеите за национализация на част от средствата за допълнително пенсионно осигуряване. Синият лидер припомни, че при правителството на Иван Костов, когато също е имало икономическа криза, пенсиите са се вдигали.

„Пари сега има. Въпросът е как се харчат“, попита Димитров.

Той констатира, че „от този бюджет не напредваме, а изоставаме“ и затова Синята коалиция смята да гласува „въздържал се“ на първо четене на проектобюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Никога няма да имаме, понеже в тая държава за да си добре, трябва да си на държавната хранилка, с ум и разум до никъде държавната администрация те смазва за нула време, ние сме на бърво място по бюрокрация в света, т.е. държавата разпределя най-голямото парче от баницата на произведеното в България. В САЩ са разтревожени, че дела на държавните харчове е станал от 18 на 22 % последните две години, при нас от 42 на 46 % то е доста близо до комунизма, къде е разпределяла около 75 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
maduhator
преди 13 години
"Според него разходите в бюджет 2011 са с около 6 милиарда лева по-големи от тези през 2007 г. Затова той попита къде отиде идеята за намаляване на административните разходи.Димитров припомни изказване на премиера Борисов, че след две години ще имаме средни европейски доходи. Но според Димитров с този бюджет не само че не се доближаваме до тези доходи, а вървим в обратна посока."Всъщност ако приемем че ББ е говорил "имаме" с мисълта за полицаи и пожарникари - нещата си застават по местата. Да започнат да ги пенсионират с 5 години стаж на 2000Е пенсии - и готовооооо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още