IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават на търг един от първите компютри на Apple

От аукционната къща Christie's се надяват цената на 34-годишния компютър Apple-1 да стигне до 240 хил. долара

15:45 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
<p>&nbsp;</p>
<p lang="en-US" style="font-weight: normal; margin-bottom: 0in"><font color="#000000"><font face="Tahoma, sans-serif"><font size="2">Apple-1 <span lang="bg-BG">се смята за първия персонален компютър в света</span></font></font></font></p>

 

Apple-1 се смята за първия персонален компютър в света

Аукционната къща Christie's ще продаде на търг един от най-старите компютри на Apple - Apple-1, който е сглобен ръчно от съоснователя на Apple Стив Возняк преди 34 години.

От аукционната къща смятат, че той ще се продаде за между 160 хил. и 240 хил. долара, пише New York Times.

Компютърът, който се оценява на близо четвърт милион долара, притежава най-доброто за своето време, като има цели три кондензатора, огромната оперативна памет от 8 килобайта, 8-битов процесор 6502 на отдавна изчезналата компания MOS Technology, печатна платка и дънна платка Apple-1.

Това изчерпва всичко - липсва захранване, монитор, клавиатура и мишка. Apple-1 обаче се превръща във важна стъпка напред в развитието на компютрите и се определя като първия персонален компютър.

Освен това е и сред първите компютри, произведени някога от технологичната компания.

Това, което го отличава от останалите персонални компютри преди него е, че дънната му платка е била предварително сглобена. Допреди това собствениците на компютри е трябвало да сглобяват и запояват отделните части сами.

Първият компютър от серията Apple-1 е сглобен и продаден от основателите на компанията Стив Джобс и Стив Возняк през 1976 г. срещу сумата от 666,66 долара. Странната му цена се дължи на това, че Возняк харесва повтарящи се цифри. Ако се вземе предвид инфлацията оттогава насам, днешната му цена е 2 560 долара.

Само около 200 компютъра от модела Apple-1 са произведени и продадени, преди компанията да премине към следващия модел - Apple II.

Според информацията от уебсайта на аукционната къща компютърът, който ще се продаде, е бил 82-я от тази серия и е ръчно изработен от Стив Возняк, след което е изпратен на купувача от гаража на къщата на родителите на Стив Джобс.

Apple-1 идва в комплект с оригиналната си опаковка, ръководства, касетка и лента, документация за произход и писмо от Стив Джобс.

Старинният компютър ще бъде част от аукциона на 23 ноември в Лондон, когато ще бъдат предложени за продан редица редки книги и ръкописи, сред които книга на британски математик Чарлз Бабидж, който е създател на първия проект за изчислителната машина, която става предшественик на компютъра, както и колекция от публикувани статии на британския математик Алън Тюринг, който е смятан за един от бащите на компютрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още