IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечната активност на банките - очаква се раздвижване

Активността все още е насочена главно към по-платежоспособните потребители, а апетитът към риск остава нисък

10:47 | 15.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ипотечната активност на банките - очаква се раздвижване

Постепенно намаляване на таксите при отпускане на ипотечни кредити и подобряване на условията за кредитиране се очаква на пазара у нас в близко бъдеще.

Това каза Дамян Медаров, началник управление "Маркетинг и продажби" в Банка ДСК, по време на конференцията за имоти BalREc, която се проведе в петък с медийното партньорство на Investor.bg.

По думите му банките са все още предпазливи по отношение на своята политика на риск. Техният интерес е насочен основно към по-платежоспособните клиенти, които имат финансови ресурси за покупка на качествени имоти.

В близко бъдеще се очакват действия в посока увеличаване на максималния размер на кредитите.

Досега през годината средната лихва по жилищните кредити в евро на десетте най-големи банки у нас се е понижила с 1,09 процентни пункта до 7,93% за оферираните кредити. За година ипотечният портфейл на банките е отчел двойно по-голям ръст в сравнение с този на общия кредитен портфейл.

Въпреки това обаче има индикации и за задържане на тези ръстове. Все още няма сериозно повсеместно активизиране на пазара, каза Медаров. Сделките са съсредоточени предимно в София. Общо 50% от обема на финансираните от ДСК сделки са в София.

Средната пазарна стойност на имотите, закупени с кредитиране от банка ДСК, е 87 хил. лв.

Друг индикатор за задържане на ръста е свързан с клиентските групи с по-ниски доходи, които се въздържат от покупка поради несигурност по отношение на запазването на доходите си за в бъдеще, обясни той. От друга страна много от клиентите, които са в състояние да закупят имот, все още очакват подходящия момент за сключване на сделка – както за по-изгодна цена, така и за по-добри условия.

„По наша преценка увеличаването на търсенето е на крачка от реализацията“, коментира той.

Участниците в дискусията казаха, че ситуацията на ипотечния пазар през 2010 г. е коренно различна от тази през 2009 г., когато почти липсваше каквато и да било активност по кредитиране. Тогава усилията на банките са били насочени главно към осигуряване на ликвидност в условията на дефицит на ресурс. Основният източник за тази ликвидност беше местният пазар, поради което банките предприеха постепенно повишаване на лихвените нива и драстично свиване на кредитирането.

През 2010 г. ликвидните трудности бяха овладени, а банковият пазар е отново силно конкурентен, като ипотечната активност е съчетана със силна маркетингова подкрепа.

Специалистите коментираха, че в резултат на променените условия вече се срещат и ипотечни продукти с лихви на нивата от преди кризата, а в някои случаи дори по-изгодни.

Георги Ранчев, управител на Residential Park Sofia, каза, че за засилената банкова активност и повишения интерес към покупка на жилища има няколко причини. На първо място решението за покупка на жилище не може да бъде отлагано до безкрай. С подобрените условия хората по-смело предприемат тази стъпка. Въпреки това този факт е в сила най-вече за купувачите със средни и високи доходи, коментира той.

Шимон Бен Хамо, изпълнителен директор на AFI Europe, обаче каза, че въпреки подобрената обстановка промяната все още не е достатъчна, за да раздвижи пазара чувствително. Все още няма достатъчно налични средства за финансиране на пазара, а лихвени нива от порядъка на 9-10% са все още прекалено високи и трябва да бъдат понижени.

По думите му търсене има, но е ограничено от условията за кредитиране, като банките могат да спомогнат за раздвижването на пазара.

Още от BalREc:

М. Згурев: Розовата серия при моловете свърши

П. Илчев: Големите молове са по-защитени от провал

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 13 години
България е първенец в Европа по големина на лихвата на ипотечните кредити. Средно през ноеври 9,38%. Румъния на второ място с 6,7%. Най-накрая е Дания с 2,2% год. лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Или казано накратко - банките потриват ръце в очакване на ново надуване на балона. И са готови да помпят както и преди. Логично - лихварите от това печелят, няма да се откажат я... Но нищо, това има и хубави страни защото отваря широко цяла една пазарна ниша. Скоро, много скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още