IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде да почиваме по вода през 2011?

Речен или морски круиз, наем на ветроходна или моторна яхта – вижте какви са цените, кога да резервирате и превръща ли се почивката по вода в по-достъпната форма на ваканция

12:04 | 15.11.10 г.
Къде да почиваме по вода през 2011?

Неизменно за последните 10 години круиз индустрията е най-динамично растящият сектор от целия туристически бранш.

По данни на Българското круиз общество през 2009 година промоциите и атрактивните цени за круизи са изобилствали навсякъде, през тази година примамливите предложения не са толкова много, а 2011 г. ще бъде времето, когато информираността на клиента ще бъде от съществено значение при инвестицията в начина на прекарване на свободното време.

Ето няколко конкретни съвета за пасажерите от България, изготвени от експертите на неправителствената организация.

Препоръчителна дестинация за зимата на 2011: Карибски острови

Слабият американски долар, удобните и достъпни ценово самолетни връзки, изобилието от избор на круиз линии, кораби и маршрути във всички пазарни сегменти, изборът на времетраене на круиза (от 3 до над 20 дни), както и възможността за подбор на маршрути без изискване на виза за САЩ, правят дестинацията привлекателна през целия задаващ се зимен сезон.

Цената на човек в двойна каюта за 7-дневен круиз през февруари 2011 година, тръгващ от Маями, с включен пълен пансион, някои напитки, атракции, съоръжения и забавления на борд тръгва от 324 евро (по 46 евро на ден).

Препоръчителна дестинация за пролетта или лятото на 2011: Средиземно море или Балтийско море

Очаква се идващото лято да бъде рекорд в историята на круиз индустрията по отношение на Европа. Никога преди не са оперирали толкова много круиз линии в Европа (25 на брой, с над 50 кораба), както ще бъде през летните месеци на следващата година. Това означава огромно предлагане във всички ценови нива, сериозна конкуренция между доставчиците и определено привлекателни оферти за клиентите. 

Наличието на нискотарифни авиолинии и липсата на визови ограничения за българските граждани правят осъществяването на мечтаната круиз ваканция напълно постижимо. Препоръчителният период на резервации е не по-късно от началото на януари 2011. Примерна цена на човек в двойна каюта за 7-дневен круиз през август 2011, тръгващ от Копенхаген с маршрут из балтийските столици, с включен пълен пансион, някои напитки, атракции, съоръжения и забавления на борда, тръгва от 770 евро (по 110 евро на ден).

2011 е подходящо време за посещение и на Мексико: с цени от 308 евро за 7-дневен круиз от Южна Калифорния, Мексиканската Ривиера (Кабо Сан Лукас, Масатлан, Пуерто Ваярта) е трудно да бъде конкурирана от друга дестинация като оферта. Цените за тази част на света са продиктувани от рецесията в Калифорния, продължаващите схватки между наркокартелите в Мексико и навлизането на нови кораби по този маршрут.

Трансокеански плавания през пролетта и есента на 2011 година

Обикновено всяка пролет круиз линиите препозиционират част от своите кораби от Карибския регион към Европа или Аляска за летните месеци, а наесен ги връщат обратно. Много от тези трансокеански плавания, характеризиращи се с повече дни по вода и с по-малко посещение на портове, струват от около 36-40 евро на ден. Ако обичате живота на борда, това преживяване е много отпускащо и човек наистина може да си почине. Имайте предвид обаче, че тези плавания са свързани с нуждата от повече свободно време (около 10-14 дни), а средната възраст на пасажерите е около 60 години и нагоре. Освен това самолетните билети са по-скъпи от традиционните двупосочни отсечки.

Речни круизи в края на лятото и ранната есен на 2011 година из Южна Франция

Винени дегустации с посещения на средновековни замъци и поселища по поречието на Лоара, музика и местни фестивали са само част от преживяването на речен круиз из люлката на световната цивилизация. Примерна цена на човек в двойна каюта за 7-дневен круиз през октомври 2011, тръгващ от Авиньон с маршрут из Южна Франция, с включен пълен пансион, някои напитки, всички турове, съоръжения и забавления на борда и порт такси, е 1190 евро (по 170 евро на ден). Препоръчителен период на резервации: не по-късно от началото на март 2011 година.

Наем на ветроходна морска яхта в Гърция за пролетта/лятото/есента на 2011

Не е нужно човек да е собственик на яхта и да плаща ежегодно немалки суми по поддръжката й, за да прекара седмица-две ваканция по този уникален начин със семейството си или с приятели. Уединени заливи за гмуркане и плаж, достъпни само откъм морето, вечери по таверни, ресторанти и барове на различни острови всяка вечер, романтични разходки и пешеходни турове из посещаваните места, описват една примерна яхт-чартър ваканция.

Близостта на Гърция и липсата на визови ограничения улесняват в максимална степен клиентите от България. Примерна цена за едноседмичен наем за юли 2011 г. из Спорадските острови (в Егейско море, по средата между Солун и Атина) на 6-местна ветроходна яхта с включен професионален екипаж, гориво, застраховка и почистване, е 4 293 евро (по 715 евро на човек за цялата седмица, или по 102 евро на човек на ден). В допълнение компаниите правят и отстъпки за ранно записване, както и при наем за повече от една седмица. Препоръчителен период на резервации: от началото на декември тази година.

Наем на моторна речна яхта за пролетта/лятото/есента на 2011 година в цяла Западна Европа

Интересното в тези пътешествия по вода е фактът, че всеки един човек може да управлява речна яхта, без да е необходим какъвто и да било предишен опит или обучение, разрешителни, сертификати и т.н. В рамките на един час преди вземането на яхтата от базата й ще ви бъде обяснен начинът на управлението й, който е елементарен. 

Тук, както и при морските яхти, не е необходимо да сте собственик, нито да заплащате за поддръжката на лодката. Не е необходимо да наемате и екипаж, тъй като вие ще бъдете капитанът и ще имате пълно уединение с вашето семейство или приятели.

Тъй като вие решавате кога и къде да акостирате, организирането на барбекюта по поречието на реката, спирането в центъра на градчетата и обикалянето им с велосипеди, посещението на средновековни забележителности и бутикови винарни са вашето ежедневие по време на вашата ваканция с речна яхта. Нискотарифните авиолинии правят този вид ваканция още по-достъпен за всички пътуващи българи.

Примерна цена за едноседмичен наем за септември 2011 г. из Бургундия, Франция, за 6-местна яхта, с включена застраховка и отстъпка за ранна резервация: 2700 евро (по 450 евро на човек за цялата седмица, или по 64 евро на човек на ден). Препоръчителен период на резервации: от началото на декември 2010.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още