IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP се отказа от придобиването на Potash Corp.

Блокиране на офертата от регулаторните органи в Канада е основна причина за пропадането на най-голямото прдобиване за годината

19:03 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
BHP се отказа от придобиването на Potash Corp.

Минният гигант BHP Billiton изтегли офертата си за придобиване на канадската компания Potash Corp. Тя бе на стойност 39 млрд. долара и имаше потенциала да се превърне в най-голямата сделка за придобиване в света за годината, съобщава Ройтерс.

Причина за изтеглянето на офертата е блокиране на намеренията за сделка от страна на регулаторните органи. Така BHP Billiton претърпява трети пореден провал в опитите си за сливане или придобиване, допълва агенцията.

Пропадането на сделката за придобиване на лидера в производството на калиев карбонат в света Potash повдига въпроса какво ще се случи със заделените за това намерение средства. Според анализатори в момента няма апетитни възможности за сделка, което вероятно ще доведе до инвестиции вътре в компанията или дори разпределяне на дивидент.

Въпреки пропадането на сделката, BHP Billiton ще запише сериозен разход от около 350 млн. долара заради нея. Причината за това са таксите, платени за осигуряването на финансиране в размер на 45 млрд. долара, повечето от които трябваше да бъдат насочени именно към придобиване на Potash.

Как се развиха преговорите между BHP Billiton и Potash Corp може да проследите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още