IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай жадно поглъща злато

Вносът в страната се е увеличил петкратно тази година, което превръща Китай в основен купувач на пазара на метала

10:10 | 03.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Китай жадно поглъща злато

Вносът на злато в Китай е нараснал силно през настоящата година, което превръща страната в основен купувач на международния пазар за пръв път от години, съобщава Financial Times. Към момента Китай е една от страните с най-голям добив на злато в света.

Увеличаването на вноса, което се дължи на опитите на инвеститорите да се застраховат срещу висока инфлация, доближава Китай съвсем близо до изместване на Индия от първото й място като потребител на злато в света.

През първите десет месеца на 2010 г. в Китай са внесени над 209 тона злато, което е петкратен ръст спрямо същия период на миналата година, показват официални данни. Такива се предоставят сравнително от скоро, тъй като в миналото Китай пазеше информацията като тайна.

„Инвестициите са това, което движи търсенето на злато. Хората нямат никакви по-добри опции. Погледнете фондовите борси и пазара на имоти – там може да се претърпят огромни загуби“, коментира Цай Минган от борсата за ценни метали в Пекин.

На държавно ниво потреблението на злато в Китай се стимулира, като през август бяха въведени мерки за създаване и регулация на местния пазар на злато. Сред тях бе и даването на разрешение на по-голям брой банки да внасят злато.

Данните за силно търсене на злато в Китай мже да предизвикат нова вълна на поскъпване на метала, коментират анализатори. Преди около месец благородният метал достигна исторически рекорд от 1424,10 долара за тройунция.

Коригирани с инфлацията обаче, цените в момента остават далеч от върха от 1980 долара за тройунция, отчетен през 80-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
На пълно съм съгласен с теб че от златния стандарт нямат нужда и няма да го допуснат , но как мислиш все пак ще "убедят" света че някаква нова "супер валута", която ще си е просто нова картинка на нови хартийки ще замести обезценените досегашни зелени и кой би повярвал в нея че е по-твърда от сегашните "твърди" валути???...най-малко китайците... Може би единственият начин е насилствен, като докарат златото до нереално ниски цени, както сега е на нереално високи. А на такава мащабна манипулация е способен само чичо Сам с огромния си склад на злато във ФЕД ???... Златото винаги е било манипулирано под контрола на централните банки и само то може да заличи огромния дефицит на Америка. Може би наистина ще станем свидетели на едно безумно поскъпване на хартийките и яка обезценка на златото???...невероятно???...а може би логично???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
integritylife
преди 13 години
Де да беше връщане към старото злато, но едва ли. Според мен, тези, които движат IMF/WD, FED и ECB BIS, Citi Group, JPMorgan и другите големи банки, изобщо нямат нужда от връщане към златния стандарт - толкова "книжни" и виртуални пари са емитирани, от нищото, че едва ли е възможно реално връщане към златото. Да, те си акумулират злато за себе си, но създават валутите за да задлъжняват народите все повече и повече и да могат да бъдат контролирани и вкарвани в кризи и войни когато и където потрябва. Целта е една - глобален контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
...новата свтовна валута не е ли старото злато???...и ако Китай поиска 20% от тази нова валута, колко ли ще поиска пък чичо Сам от нея, със старите си или с новонапечатаните трилиони $ ???...щото от ФЕД по-голям склад за злато няма и те могат да диктуват цената на златото както пожелаят, и не се съмнявайте че ЩЕ пожелаят, когато все пак решат че момента за спукването на най-големия балон е настъпил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
integritylife
преди 13 години
Явно сроковете за изпълнение изисквания на IMF/WB за стартиране на новата единна световна парична единица са доста кратки и се бърза...А Китай искат 20% дял от нея затова трябва и те спешно да складират повеме от ценния метал, за да си защитат йоана. Дали ще им бъде даден този дял?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още