IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WikiLeaks: Пекин признава, че официалните данни за БВП на Китай са грешни

Китайски вицепремиер споделя скептицизма си за официалните данни за БВП на Китай в личен разговор с американския посланик, разкрива документ, публикуван от WikiLeaks

22:05 | 06.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
WikiLeaks: Пекин признава, че официалните данни за БВП на Китай са грешни

Високопоставен представител на китайското правителство, за когото се смята, че ще бъде избран за следващия премиер на страната, описва данните за китайската икономика като „измислени“ и „ненадеждни“, разкрива секретен американски документ, публикуван от WikiLeaks, съобщава CNBC.

55-годишният Ли Кикиен, който за момента е изпълнителен вицепремиер, отговорен за макроикономическото управление на страната, е споделил скептицизма си за официалните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай в личен разговор с американския посланик в Пекин през 2007 г.

Съобщението е открито сред секретните документи публикувани от WikiLeaks от Малкълм Мур, репортер на Telegraph в Шанхай.

Това несъмнено ще ядоса китайското правителство. Въпросът обаче е дали новината ще подкопае позицията на Ли в правителството, тъй като това не е информацията, която управляващите в Китай искат техните министри да споделят с американски дипломати, коментира CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Китай не е книжен а мукавян тигър. След десет петнайсет години ще потънат в хаос и безнадеждност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
- Дали няма да сме свидетели на екзекуции за разпространение на класифицирана информация? - А дало това не е дазинформация, станала вече неактуална? Да докаже, че китай умело си приспива съперниците, докато тече реалната експанзия? Ей такива, всякакви въпроси възникват въз основа подобни данни. Не казват, обаче, кой на кого и доколко се е вързал разпространителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още