IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набират сила спекулациите, че съвсем скоро Китай отново ще вдигне лихвите

Данните за икономиката на страната продължават да увеличават инфлационните очаквания, което е притеснително за управляващите

19:57 | 07.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Набират сила спекулациите, че съвсем скоро Китай отново ще вдигне лихвите

Китай вероятно ще понижи основните лихвени проценти в страната съвсем скоро. Такива спекулации набират все по-голяма сила, тъй като инфлацията в Китай продължава да е обезпокоително висока, което вероятно ще предизвика действията на властите.

Публикации в местната преса, цитирани от Ройтерс, гласят, че в края на настоящата седмица е силно вероятно лихвите да бъдат вдигнати. В средата на октомври централната банка изненадващо вдигна основните лихви, което бе първо повишение от 2007 година насам.

През последните месеци централната банка на Китай, както и доста от влиятелните политически фигури в страната, нееднократно намекнаха за курс по промяна на монетарната политика и затягане на паричното предлагане.

Това се случва две години след наливането на значителни финансови инжекции, с които да се противодейства на икономическата криза.

Към момента с голям интерес се очакват данните за инфлацията в Китай през ноември, което трябва да стане в началото на следващата седмица. Прогнозите са, че поскъпването на живота в страната е 4,7 на сто на годишна база, което е 27-месечен връх.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
А дали и Китай манипулира статистиката си както го правят братята мириканци: http://***.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още