IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания остава упорито висока

Цените на стоките и услугите в потребителската кошница са нараснали с 3,3% спрямо миналия ноември

12:03 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания остава упорито висока

Годишната инфлация във Великобритания неочаквано се ускори през ноември, като остана над тавана от 3%, определен от правителството, за девети пореден месец.

Цените на стоките и услугите в потребителската кошница са нараснали с 3,3% спрямо миналия ноември, след като през октомври отбелязаха 3,2% годишен ръст.

Икономистите очакваха инфлацията да се забави леко до 3,1 на сто през миналия месец.

В сравнение с октомври потребителските цени също са се повишили повече от очакваното с 0,4 на сто.

Целта на Английската централна банка (АЦБ) е да поддържа годишния ръст на цените близо до, но под 2%. В средата на миналата година ръководството на банката очакваше инфлацията през тази година да бъде от порядъка на 1,5 на сто.

През по-голямата част от последните четири години инфлацията във Великобритания е над целевото за АЦБ ниво от 2%. Ускоряването й през тази година се дължи отчасти и на повишението на ДДС от 15% на 17% през януари.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва по-нестабилните цени на енергията и храните, отчита ръст от 2,7% на годишна база за втори пореден месец. Индексът на цените на дребно, който също е сред важните показатели за поскъпването на живота в страната, нараства с 0,4% за месеца и с 4,7% на годишна база.

Британската лира поскъпва с 0,1% срещу щатския долар днес, като към 12:00 ч. българско време лирата се търгува за 1,5877 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още